CES 2016 (január 6 - 9.), Las Vegas Intelligens város a Bosch technikáival

Hálózatba kapcsolt mobilitás, energiafelhasználás, biztonság és infrastruktúra

• Dr. Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke: „Az intelligens város nagymértékben növeli lakói életminőségét”
  • Az intelligens közvilágítás önszabályozó és energiatakarékos
  • Az intelligens város alapja a Bosch IoT Suite szoftver-platform
  • Biztonságos utcák és kényelmes autózás hálózatba kapcsolt járművekkel
CES 2016 (január 6 - 9.), Las Vegas Intelligens város a Bosch technikáival

Las Vegas – A Bosch technikái nem csupán lakásokat és házakat kapcsolhatnak hálózatba, hanem akár teljes városokat is. A műszaki megoldásokat és a szolgáltatásokat fejlesztő világméretű vállalat már az idei CES alkalmával bepillantást enged abba, milyen lehet az élet egy Smart City lakói számára. A Bosch öt előzetes projekt keretében dolgozik azon, hogy a jövő víziója valósággá váljon. Becslések szerint 2050-re már mintegy hatmilliárd ember él majd városban. „A Smart City nagymértékben növeli lakói életminőségét, nemkülönben a városok működésének gazdaságosságát. Célunk ezért intelligensebbé tenni városainkat” – emelte ki Las Vegasban, a 2016-os CES kiállításon a vállalat sajtókonferenciáján Dr. Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke. Ennek során a mobilitás, az infrastruktúra, az energiafelhasználás és a biztonság áll a középpontban.

Legyen szó akár különböző közlekedési eszközök – vasút, autóbusz vagy éppen Car Sharing szolgáltatás – vagy a közlekedési lámpák és a közvilágítás hálózatba szervezéséről, a cél magasabb szintű életminőséget, s ezzel fokozott kényelmet és biztonságot nyújtani a városlakók számára, a természeti erőforrások kímélésével egyidejűleg. Kiváló példa erre a közvilágítás a mozgólépcsők üzeméhez hasonló, automatikus szabályozása: néptelen utcákon mérsékelt fényerővel működik, ám amint megjelennek a járókelők, ismét teljes fényerővel világítanak a lámpák. A várakozások szerint a belső hőmérsékletet, légminőséget és világítást önműködően szabályozó, intelligens épületek szintén világszerte elterjednek a jövőben. A Smart City egyik meghatározó műszaki alapját adja a vállalat a Bosch IoT Suite szoftver-platform formájában, amely minden olyan funkciót kínál, amelyet a hálózatba kapcsolt felhasználók, eszközök és szolgáltatások igényelnek, köztük energiahálózatokkal, közvilágítással, közlekedési lámpákkal és járművekkel. Akár teljes infrastruktúrák – mint például tömegközlekedés vagy parkolóházak – szintén üzemeltethetők így, az IoT Suite segítségével intelligens módon szabályozva.

Egy kattintás és az autó önállóan keres parkolóhelyet
A közlekedés minden város „szívverése”. Mind több agglomerációs övezetet fenyeget azonban közlekedése összeomlásának veszélye, amiről minden, órákig dugókban veszteglő vagy éppen parkolóhelyet keresgélő autós mesélhetne. A Smart City és a hálózatba kapcsolt járművek a Bosch révén önállóan felkutatják a szabad parkolóhelyeket és a legrövidebb utat is ismerik hozzájuk. A Bosch a parkolás műveletében is segíti az autósokat. Az autók nem is olyan sokára már egyszerű gombnyomásra önállóan mozoghatnak majd a parkolóházakban. A be- és kiállás itt már teljesen automatikus, amihez egy kattintás is elegendő a megfelelő mobiltelefonos alkalmazásban.

Már elektromos töltőállomások is az internetes termékek (Internet of Things; IoT) körében
A tisztán elektromos vagy hálózatról tölthető (plug-in) hibrid hajtásrendszerű gépkocsik vezetői már ma is igénybe vehetnek mobiltelefonos alkalmazásokat az éppen szabad töltőállomások keresésekor. S ez még nem minden, a jövőben ugyanis egy kattintással ki is fizethetik a feltöltést. A Bosch az egyik autógyártóval együttműködésben már kifejlesztett egy ilyen mobiltelefonos alkalmazást, amelyet az elektromos hajtásrendszerű gépkocsik tulajdonosainak rendelkezésére bocsát. Az alkalmazásban már Németország csaknem minden nyilvános elektromos töltőállomása szerepel, a további országokban üzemelőkkel a későbbiekben bővül folyamatosan az adatbázis.

Egyszerűen. Hálózatba kapcsolva.
Kövesse a Bosch CES 2016 híreit a Twitteren: #BoschCES

Címkék: CES, CES 2016, 2016, Las Vegas, Bosch, intelligens, város, technológia, hálózatba kapcsolt, kapcsolt, mobilitás, energia, energiafelhasználás, biztonság, infrastruktúra, életminőség, IoT, IoT Suite, szoftver, platform, biztonságos, kényelmes, közlekedés