A világon elsőként: a Bosch létrehozta az automatizált vezetéshez radarjeleket használó térképet

Sikeres együttműködés a TomTom-mal

• Az első járművek várhatóan legkésőbb 2020-tól továbbítanak radar alapú útazonosítási jeleket Európában és az Egyesült Államokban
  • „A radar alapú útazonosítás segítségével az automatizált járművek képesek megbízhatóan meghatározni a helyzetüket” – jelentette ki Dr. Dirk Hoheisel, a Bosch igazgatótanácsának tagja
  • A Bosch radar alapú útazonosítása az összes hagyományos térképformátummal kompatibilis

Stuttgart – A Bosch és a holland, térkép- és közlekedési információs szolgáltató, a TomTom áttörést értek el az automatizált vezetéshez szükséges nagyfelbontású térképek fejlesztése terén. A Bosch, a technológiák és szolgáltatások szállítója a világon elsőként hozott létre lokalizációs réteget radarjelek alapján – a jövőben az automatizált vezetéshez szükséges nagyfelbontású térképekhez ezek nélkülözhetetlenek lesznek. Mostanáig erre a célra videoadatokat használtak. A Bosch radar alapú útazonosítása egyedi visszaverődési pontok milliárdjaiból áll össze, melyek a radarjelek által elért helyeken – például védőkorlátokon vagy közlekedési táblákon – jönnek létre és segítségükkel leképezhető az út vonalvezetése. Az ilyen térkép alapján az automatizált járművek centiméteres pontossággal képesek meghatározni a helyzetüket egy adott sávban. „A radar alapú útazonosítás az automatizált vezetés felé vezető út egyik mérföldköve. Segítségével az automatizált járművek mindenkor képesek megbízhatóan meghatározni a helyzetüket” – jelentette ki Dr. Dirk Hoheisel, a Bosch igazgatótanácsának tagja. A Bosch radar alapú útazonosításának óriási előnye a stabilitás: a járművek helyzet-meghatározását a kizárólag videoadatokkal végző térképektől eltérően a radar alapú útazonosítás éjszaka, és rossz látási viszonyok között is megbízhatóan működik. A Bosch radar alapú útazonosítása ráadásul kilométerenként csak öt kilobájtnyi adatot továbbít a felhőbe – a videotérképek kétszer ekkora adatmennyiségével szemben. Az első járművek várhatóan legkésőbb 2020-tól továbbítanak radar alapú útazonosítási jeleket Európában és az Egyesült Államokban.

A Bosch és a TomTom együttműködése 2015 óta tart

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a Bosch partnereként kiegészítő helyzet-meghatározási adatokat tudunk bevezetni a radar alapú útazonosítás formájában. Ezzel minden szempontból sokkal stabilabbá válik az automatizált járművek saját helyzet-meghatározása” – mutatott rá Harold Goddijn, a TomTom elnök-vezérigazgatója. A két vállalat már a 2015 júliusában elindult együttműködés kezdete óta nagy erőkkel dolgozik a radar alapú útazonosításon, és annak a nagyfelbontású TomTom térképbe való beépítésén. A Bosch globális piacvezető a 77 GHz frekvenciasávú radarérzékelők terén, ezek hatótávja akár a 250 métert is elérheti. Összehasonlításként érdemes megemlíteni, hogy a videoérzékelők hatótávja legfeljebb 150 méter lehet. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogyan lehet a meglévő radarérzékelőket ehhez a feladathoz átalakítani. Vezetéstámogató rendszereknél – például automatikus vészfékezésnél vagy adaptív sebességtartó (ACC) automatikánál – használva az érzékelőkkel mozgó tárgyak észlelhetők. A radar alapú útazonosítás előállításához azonban az érzékelőknek az álló tárgyakat is érzékelniük kell, ehhez viszont át kellett alakítani a radarérzékelőket. A Bosch radarérzékelők következő generációja már képes lesz a radar alapú útazonosításhoz szükséges adatok biztosítására. „A következő években piacra kerülő, a holnap támogatási funkcióival ellátott autóiban már ott lesz a jövőbeli automatizált járművekhez szükséges térkép” – szögezte le Hoheisel.

Egymillió jármű frissíti folyamatosan a nagyfelbontású térképet

Az automatizált vezetéshez nélkülözhetetlen nagyfelbontású térképek az érzékelők képességein túlmutató információkat szolgáltatnak. A jelenleg használt navigációs eszközök térképeitől eltérően ezek a térképek több rétegből állnak.

Lokalizációs réteg: az adott sávban haladó automatizált jármű a lokalizációs réteggel képes meghatározni helyzetét – ezt a réteget a Bosch radar alapú útazonosítása és egy videó alapú kiegészítő helyzet-meghatározási térkép alkotja. Ez veti össze a tárgyakra vonatkozóan a surround érzékelőktől kapott információkat a lokalizációs rétegből származó információkkal. A jármű így tudja meghatározni az ezekhez a tárgyakhoz viszonyított helyzetét.

Tervezési réteg: a tervezési réteggel számíthatók ki automatizált vezetés közben az egyéni manőverek (útvonaltervezés). A tervezési réteg az út vonalvezetéséről, a közlekedési táblákról és a sebességkorlátozásokról, valamint a kanyarokról és az emelkedőkről is tartalmaz információkat. Az automatizált jármű például a sávváltások idejének meghatározásához is használhatja a tervezési réteget.

Dinamikus réteg: a dinamikus réteg tárolja a gyorsan változó forgalmi helyzetekre (például torlódásokra, építkezésekre és veszélyekre), valamint a szabad parkolóhelyekre vonatkozó információkat.

Az automatizált vezetéshez szükséges nagyfelbontású térképben lévő minden egyes réteget rendszeresen – a dinamikus réteget pedig valós időben – kell frissíteni. „A nagyfelbontású térkép folyamatos frissítéséhez körülbelül egymillió járműből álló flottákra lesz szükségünk Európa, Észak-Amerika és az ázsia-csendes-óceáni térség autópályáin” – jelentette ki Hoheisel. Az egyes rétegek aktuális adatait a járművek fedélzeti érzékelői haladás közben generálják. A radarérzékelők adatait kommunikációs dobozok – például a Bosch hálózatba kapcsoltsági vezérlőegysége – továbbítják a járműről a gyártók felhőjébe, onnan pedig a Bosch IoT felhőbe. A Bosch az összes hagyományos térképformátum-mal kompatibilis radar alapú útazonosítást ennek segítségével hozza majd létre. A TomTom feladata többek között beépíteni a térképbe, majd továbbítani a radar alapú útazonosítást.

Címkék: TomTom, automatizált vezetés, önjáró autó, mobilitás