A Mobilitási megoldások üzletág megerősítése

A Bosch felvásárolta a ZF Lenksysteme-t - Az antitröszt hatóságok jóváhagyták a tranzakciót

• A növekedési területnek számító elektromos kormányzás a vezetéstámogató rendszerek, az automatizált vezetés és az elektromos autók alapvető technológiája
  • Beolvadás a Bosch csoportba önálló üzletágként
  • A felvásárolt vállalat új neve Robert Bosch Automotive Steering GmbH

Stuttgart/Schwäbisch Gmünd – 2015. január 30-án a Bosch csoport felvásárolta a ZF Friedrichshafen AG ZF Lenksysteme GmbH (ZFLS) vegyesvállalaton belüli 50 százalékos részesedését. Az antitröszt hatóságok jóváhagyták a tranzakciót. A Bosch így mostantól a korábban 50-50 százalékos vegyesvállalat összes tulajdoni hányadát birtokolja. A vállalat új üzletágként és önálló vállalatként Robert Bosch Automotive Steering GmbH néven épül be a Bosch csoportba. Az új névről a ZFLS munkatársai is szavaztak.

A ZFLS nyolc országban több mint 13 ezer főt foglalkoztat. A vállalat személyautókhoz és haszongépjárművekhez fejleszt, gyárt és értékesít kormányrendszereket szerte a világon, 2013-ban 4,1 milliárd euró árbevételt ért el. Az összesen 20 telephellyel rendelkező vállalat a világ legfontosabb gépjárműipari piacain van jelen Európában, az Egyesült Államokban, Kínában, Indiában, Brazíliában és Malajziában.

A ZFLS vezető szerepet játszik a korszerű, üzemanyag-takarékos elektromos kormányrendszerek gyártásában, jelenleg bevételének kb. 60 százalékát ezek a rendszerek teszik ki. Az elektromos kormányzás nemcsak 0,8 liter üzemanyag megtakarítására képes 100 km-enként, hanem számtalan vezetéstámogató rendszer, valamint az automatizált vezetés alapvető technológiája is. Például az elektromos kormányrendszerek megléte alapfeltétele a kritikus helyzetekben működésbe lépő automatikus kikerülést végrehajtó kormányzásnak, a sávtartó asszisztensnek vagy start-stop szabadonfutó funkciónak, ami a motor leállítását jelenti szabadonfutás közben. A ZFLS ugyanakkor megfelelő, a rendszerekhez igazodó elektromos kormányzási rendszereket is kínál az elektromos járművek egyre növekvő piaca számára.

Az elektromos kormányzást a haszongépjárművekben is egyre inkább használják. A ZFLS a 2014-es IAA kiállításon bemutatta új haszongépjármű kormányrendszerét a Servotwint, amely az első lépés a haszongépjárművek kormányzásának elektromossá tételéhez. A haszongépjárművekhez kifejlesztett hidraulikus-elektromos kormányzás az alapja annak, hogy a haszongépjármű kategóriában is be lehessen vezetni a vezetéstámogató rendszereket.

A Bosch ügyfeleket megelégedettségét szolgálja a kínálatban szereplő széles termékcsalád, amely most már kormányrendszereket is magában foglal. A ZFLS kutatási és fejlesztési tevékenységei elsősorban a specifikus szofterekkel történő alkatrészek hálózatba integrálására fókuszálnak. A vállalat például megkezdte egy olyan megoldás sorozatgyártását, amelynek a segítségével egy vontatóra kapcsolt gépkocsit a járművön kívülről okostelefonnal lehet irányítani. A Servotwin elektrohidraulikus haszongépjármű kormányrendszer kifejlesztésének köszönhetően ez az elv most már a 40 tonna tömeget bőven meghaladó rakományú teherautókon is működik. Az ennek megfelelő prototípus a 2014-es IAA kiállításon került bemutatásra.

Az ázsiai piacokra szánt kompakt, helyi fejlesztésű, különösen költséghatékony elektromos szervokormány-rendszer azt mutatja, hogy a cég nem csupán a prémium szegmens számára kínál megoldásokat. Vagyis még az olcsóbb gépkocsikkal közlekedő vásárlóknak is előnyére válik az említett termékekben rejlő fokozott hatékonyság.

Az új részleg munkatársai közül összesen mintegy 1400 fő – vagyis több mint 10 százalék – dolgozik fejlesztési területen. A vállalat 2013-ban megközelítőleg 238 millió eurót költött kutatásra és fejlesztésre. A vállalat 15 évvel ezelőtti alapítása óta 750 szabadalmat jelentett be.

Címkék: mobilitási, megoldások, üzletág, megerősítése, Bosch, ZF, Lenksysteme