Takarékos vezetés “lábujjhegyen”

Aktív gázpedál a Boschtól: enyhe rezgés korlátozza a padlógázt, valamint figyelmeztet a forgalommal szemben szabálytalanul haladó járművekre

• Akár 7 százalékkal alacsonyabb fogyasztás
  • Hálózatba kapcsolás a navigációval: figyelmeztetés túl szűk kanyarok esetén
  • Online adatok teszik lehetővé a valós idejű figyelmeztetést
  • Honlap: www.bosch-gaspedal.de
Takarékos vezetés “lábujjhegyen”

A jól ismert tézis szerint az üzemanyag-fogyasztás egynegyede a vezető lábától függ. E tekintetben eddig csak az óvatosság segített, és különböző takarékos vezetést oktató tanfolyamok. A Bosch azonban hathatós műszaki segítséget fejlesztett ki az aktív gázpedál formájában. Enyhe rezgés jelzi a lágy pedálkezelés és a sportosabb gázadás közötti határt. „A Bosch aktív gázpedálja támogatja a vezetőt – a benzintakarékosságban, és figyelmeztet egyes potenciális veszélyhelyzetek esetén.” – mondja Stefan Seiberth, a Robert Bosch GmbH Gasoline Systems részlegének elnöke. Némelyik vezetéstámogató rendszerrel hálózatba kötve figyelmeztető jelzéssé “válik” a gázpedál: navigációs rendszerrel vagy közlekedési táblákat felismerő kamerával együttműködve a Bosch innovációja rezgéssel jelzi a vezetőnek, ha például túl gyorsan közeledik egy veszélyes kanyarhoz.

Az aktív gázpedálnak köszönhetően a vezető különösen finoman – mondhatni lábujjhegyen – vezet. A visszajelzés segítségével az üzemanyagfogyasztás akár 7 százalékkal csökkenthető. Ennek megfelelően csökken a CO2-emisszió is. Ez azért lehetséges, mert a gázpedál következetesen hálózatba kapcsolható a jármű más funkcióival, részegységeivel, például a sebességváltóval. Eddig csupán kis nyilak mutatták a kijelzőn az optimális sebességváltási pontot. Az aktív gázpedál révén a vezető kívánságára “érezhető ajánlást” kaphat arra vonatkozóan, hogy mikor kellene kapcsolnia. „A pedál megmutatja azt a pontot, ahol optimálisan találkozik a gyorsulás a takarékossággal.” – mondja Seiberth. Amennyiben a vezető ennek ellenére több gázt akar adni, úgy elég egy további kis nyomás a pedálra.

Hibrid járművek: előre tudható, mikor indul a belső égésű motor
További megtakarítási potenciált tesz lehetővé a Start/Stop-vitorlázás funkció, vagyis ha a motort teljes sebességnél kikapcsoljuk, hogy üzemanyagot takarítsunk meg. A Bosch felmérte, hogy ez az összes útszakasz 30 százalékában lehetséges. A gázpedál működését be lehet állítani úgy, hogy visszajelzést adjon, amint van értelme a vitorlázás üzemmódnak. Az elektromos hajtás terjedése mellett is további előnyöket kínál ez az innovatív technológia. A pedál a hibridek esetén is jelentős megtakarítási potenciált kínál, mivel a gázpedál révén érezhetően elválasztja egymástól a belső égésű és az elektromos motort. Ez az intelligens rendszer, amely mindkét hajtásrendszert vezérli, érezhető jelzést küld minden olyan esetben, amikor küszöbön áll az elektromosról, a belső égésű motorra történő váltás. Ezáltal a vezető egyszerűen és ösztönösen módosíthatja vezetési stílusát annak érdekében, hogy még több üzemanyagot tudjon megtakarítani és kerülje a felesleges károsanyag-kibocsátást.

Az aktív gázpedál azonban nemcsak takarékosabbá, hanem biztonságosabbá is teheti az autókat. Ez az innovatív komponens ugyanis egy egész sor vezetéstámogató rendszerrel hálózatba kapcsolható. Az ütközésre figyelmeztető rendszer esetén például vibrálással jelzi, hogy ne gyorsítsunk tovább. Az érezhető jelzések formája és erőssége egyszerű szoftveres beállítások révén a vevő igényeihez igazítható.

Online üzemmódban a gázpedál: figyelmeztető jelzés a forgalommal szemben haladó járművek vagy forgalmi dugók esetén
Az online elérhető adatokkal történő hálózatbakapcsolás segítségével további funkciók keletkeznek: a navigációs rendszerrel összekötve ez az innovatív Bosch megoldás jelzi a vezetőnek, ha például túl gyorsan közeledik egy éles kanyarhoz. Ezen túlmenően a gázpedál még a kamerával is összekapcsolható, amely felismeri a sebességkorlátozásokat jelző táblákat. Amennyiben a vezető túllépi a sebességhatárt, a gázpedál rezgéssel vagy ellenerővel figyelmeztet. A Bosch innovációja már felkészült a gépkocsi és környezetének hálózatba kapcsolására. Az olyan veszélyes helyzetekben, mint a forgalommal szemben történő haladás, az áttekinthetetlen torlódás, a keresztirányú forgalom vagy a tervezett útvonal mentén leselkedő egyéb veszélyek esetén, a hálózatba kapcsolt autó még a pulzáló gázpedál segítségével is figyelmezteti a kormány mögött ülő vezetőt.

A Bosch hálózatba kapcsolt gázpedáljáról további információ: www.bosch-gaspedal.de

Címkék: Vezetés, hatékony, gáz, gázpedál, aktív, rezgés, forgalom, figyelmeztetés, jármű, fogyasztás, hálózatba kapcsolt, navigáció, online, Stefan, Seiberth, Gasoline Systems, innováció,. Co2, kibocsátás, hibrid