Smart City Expo World Congress 2016, Barcelona

Intelligens hálózatba kapcsolt megoldásokat mutat be a Bosch a városok kényelmének, biztonságának és energiahatékonyságának fokozására

• San Francisco: okos technológia új városrészek számára
  • Stuttgart: okostelefon-alkalmazás irányít szabad parkolóhelyhez
  • Okosváros-megoldások a mobilitás, az energia, az épülettechnika, a biztonság és az e-közigazgatás területén
Smart City Expo World Congress 2016, Barcelona

Stuttgart – Több mint hatmilliárd ember él majd városokban 2050-re, ráadásul igényeik egyre nőnek majd a kényelem, az energiahatékonyság és a biztonság terén. Emiatt teljesen új koncepciók szükségesek a belvárosi mobilitás és a források fenntartható felhasználása kapcsán. Segíthet ezeknek az igényeknek megfelelni, ha a város okosvárossá fejlődik. A Barcelonában november 15–17. között megrendezett Smart City Expo World Congress 2016 (Okosváros Világkiállítás és -kongresszus) szakvásáron a Bosch az intelligens hálózatokba kapcsolt városok megoldásait és projektjeit mutatta be, amely a lakosok számára jobb életminőséget nyújt, ráadásul egyúttal energia-megtakarítást biztosít és csökkenti az üzemeltetési költségeket. A városok energia-hatékonyságának növelésében rejlő lehetőségek nagyok: a városok használják fel a világon megtermelt energia 75 százalékát, csupán az épületek 40 százalékot fogyasztanak. Piaci szakértők becslése szerint a városok a hálózatba kapcsolással 2019-ig körülbelül 11 milliárd amerikai dollárnyi energiaköltséget takaríthatnak meg.

San Francisco: okos technológia új városrészek számára
Barnamezős területen, az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének egykori hajógyárából, illetve egy kiszolgált amerikaifutball-stadionból nőnek ki a The San Francisco Shipyard és a Candlestick Point új, vonzó városrészek San Francisco városában. A tervekben szereplő 12 100 házzal, egy nagy bevásárlóközponttal, számos irodaépülettel, valamint 300 műteremmel az 1906-os földrengés óta ez San Francisco történelmének legnagyobb városfejlesztési projektje. A FivePoint projektfejlesztő technológiai partnereként a Bosch okos megoldásokon dolgozik a modern városrészek számára: többek között például egy okos lakóközösségi alkalmazáson, amellyel a lakosok valós időben kaphatnak lokális információkat a közösségi közlekedési eszközökről, valamint intelligens biztonsági megoldásokhoz férhetnek hozzá. A tervekben szerepelnek további jövőbemutató megoldások is, amelyek hatékonyabb közlekedésirányítást, takarékosabb energiaellátást és magas életszínvonalat nyújtó okosépületeket biztosítanak.

Stuttgart: okostelefon-alkalmazás irányít szabad parkolóhelyhez
A mobilitás a városok pulzusa, lüktetése. Mégis egyre több agglomerációt fenyeget a közlekedés összeomlása, az állandósult torlódások. A belvárosi autóforgalom 30 százalékát teszi ki, hogy a járművezetők szabad parkolóhely után kutatnak. Ezért a Bosch és a Verband Region Stuttgart (Stuttgarti Régió Szövetség) éppen a parkolóhelyek okos kezelésének kísérleti projektjét teszteli. A Bosch körülbelül 2500 érzékelőt telepített 15 „Parkolj és utazz” parkolóba két stuttgarti helyiérdekű vasút vonala mentén. A tesztprojekt működési elve: e szenzorok alapján a parkolók kihasználtságát valós időben megjeleníti a rendszer. Az elképzelés a valóságban is jól működik, amint azt október közepén az egyik P+R parkolóházban be is mutatták a Bosch szakértői az érintett közösségek, valamint a Verband Region Stuttgart képviselőinek. A beparkolás után másodpercekkel máris vörösre vált az internetes visszajelzés – a hely foglalt. Kiállás, és másodpercekkel később ismét zöldet mutat – a hely szabad. Az éles üzemelés kezdetét 2017 elejére tervezik.

A Bosch okosváros-megoldásai a mobilitás, az energia, az épülettechnika, a biztonság és az e-közigazgatás területén
A Bosch a mobilitás, az energia, az épülettechnika, a biztonság és az e-közigazgatás, azaz a digitális városi önkormányzatok területén kínál megoldásokat az okosvárosok számára. A mobilitás terén ezek a folyamatos környezetvédelmi felügyelet, a hálózatba kapcsolt parkolás, a flottamenedzsment, az e-mobilitás és az intermodális közlekedés, vagyis a különböző közlekedési módokat kombináló mobilitás. Az energia témájában ezek a virtuális erőművek, az energiatakarékos fűtőberendezések, a vízmelegítők és a hűtőrendszerek, valamint az energiatárolók. Biztonsági megoldásként a vállalat átfogó tűzvédelmi, beléptető és videomegfigyelő rendszereket kínál. A lakóépületekhez a Bosch okosotthon-technológiát és hálózatba kapcsolt háztartási berendezéseket nyújt. Az e-közigazgatás témakörének ajánlatai közé tartozik a lakóközösségi alkalmazás és a városi adatplatform.
A Bosch a Las Vegas-i CES 2017 kiállításon január 5–8. között is bemutatja okosváros-megoldásait.

TAPASZTALJA MEG A BOSCH VILÁGÁT A CES 2017 KIÁLLÍTÁSON Las Vegasban (Amerikai Egyesült Államok, Nevada állam). A CES 2017 (Consumer Electronics Show) szakvásáron a Bosch bemutatja, miként válik személyessé a tárgyak internete, miként lehetnek partnerekké a termékek. A hálózatba kapcsolt technológiák az élet minden területén személyre szabott megoldást nyújtanak – javítják a mobilitást, a jövő városát alakítják, intelligenssé teszik az otthonokat és hatékonyabbá az egészségügyet, valamint megkönnyítik a munkát. A CES szakmai vásáron immár ötödik alkalommal kiállító Bosch a hálózatba kapcsolt megoldásainak kibővített kínálatát mutatja be a „simply connected” (egyszerűen, hálózatba kapcsolva) mottó jegyében.

BOSCH SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ: 2017. január 4., szerda, 09.00 és 09.45 között (helyi idő szerint), amelyet Dr. Werner Struth, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja tart a Mandalay Bay Hotelben, a South Convention Center B, C és D báltermében.

KÖVESSE a Bosch CES 2017 kiállításon bemutatott különlegességeit a Twitteren: #BoschCES

A BOSCH KIÁLLÍTÁSI STANDJA: csütörtöktől vasárnapig, azaz 2017. január 5–8. között a 14128 számú stand a Központi Csarnokban (Central Hall)

PANELBESZÉLGETÉSEK A BOSCH SZAKÉRTŐIVEL:
2017. január 5., csütörtök, 11:30 és 12:30 között (helyi idő szerint): „MEMS szenzorok és érzékelők: a fogyasztási technika személyre szabása” konferencia „Merre viszi a fogyasztói elektronika a szenzoripart?” szekciója Dr. Stefan Finkbeinerrel, a Bosch Sensortec ügyvezető igazgatójával; Venetian, 4. emelet, Marcello 4501
január 6., péntek, 15:30 és 16:30 között (helyi idő szerint): „Járműtechnológia” témakör „Az infotainment-élmény újraértelmezése az autóiparban” szekciója Torsten Mlaskoval, a Bosch SoftTec GmbH ügyvezető igazgatójával; Las Vegas Convention Center, N258

Címkék: Smart City Expo, Smart City Expo World Congress, Barcelona, 2016, okosváros, intelligens, San Francisco, Stuttgart, mobilitás, energia, épülettechnika, biztonság, e-közigazgatás

Christian Hoenicke