Kiválósági Díjat kapott a Bosch lean innovációja

Magyar módszertan a fenntarthatóságért

• Idén ez már a negyedik komoly szakmai elismerés a miskolci Bosch kéziszerszámgyárnak
  • Vállalati hatékonyság és eredményesség növekedés
Kiválósági Díjat kapott a Bosch lean innovációja

Miskolc/Budapest – A közelmúltban immár ötödik alkalommal került megrendezésre Budapesten a TRANSLOG Connect Kongresszus, amely a logisztikai, szállítmányozási és ellátási lánc menedzsment iparág legjelentősebb regionális eseménye. Az előző évek elsöprő sikereire való tekintettel a szervező, a TEG The Events Group idén is kiosztotta a Logisztikai Kiválósági Díjat. A díj azokat a már működő logisztikai és ellátási lánc menedzsment megoldásokat ismeri el, melyek hozzájárulnak a kelet-közép-európai régió további fejlődéséhez. A pályázaton gyártó és beszállító cégek, valamint kereskedelmi vállalatok is részt vehetnek. A miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. Kiválósági Díjat kapott. Az elismerést Révay Péter, a miskolci kéziszerszámgyár gazdasági vezetője és Mátó Melinda logisztikai lean szakértő vették át. „A minőség ma már nem csupán a termékek minőségét jelenti, hanem a vállalat egészében kell jelen lennie. A miskolci kéziszerszámgyár évek óta tartó sikerének kulcstényezője az erős és gyors ütemű innovációs képességében rejlik. Ennek egyik bizonyítéka, hogy az idei évnek szinte minden hónapjában egy új díjjal, egy nemzetközi elismeréssel vagy épp sikeres projektek megvalósításával lettünk gazdagabbak.” – üdvözölte a díjat Ansgar Lengeling, a miskolci kéziszerszámgyár ügyvezető igazgatója.

Logisztika, ízlés szerint
Hogyan formálhatók át egy gyár termelési és logisztikai rendszerei? Hogyan szabhatók újra a belső anyagellátási folyamatok? Ilyen és ehhez hasonló problémafelvetésekkel foglalkozott a miskolci kéziszerszámgyár több éves projektje, melynek egyik kiindulópontja az volt, hogy a vállalat további növekedését alapvetően a helyhiány korlátozta a gyártócsarnokban. A miskolci szakemberek által kifejlesztett módszertan segítségével testre szabott belső ellátási, logisztikai folyamattípusokat tudtak azonosítani és kialakítani. Az új rendszer bevezetésének köszönhetően így radikálisan csökkent a belső logisztikai folyamatokból adódó sorállások száma és ezzel növekedett a vállalat hatékonysága és eredményessége. A gyártási területek felszabadítása érdekében az úgynevezett lean line design módszerrel csökkentették a gyártósorok méretét, mellyel óriási kihívások elé állították a belső logisztika rendszerét. A gyártósor méretének drasztikus csökkentése úgy volt elérhető, hogy a nagyméretű alkatrészeket eltávolították a sorról. A projekt eredményeként az alapanyagok tárolására használt terület 70%-kal csökkent, illetve a gyártósori produktivitás 82%-kal növekedett.

Címkék: Kiválósági, Díj, Bosch, lean, innováció, magyar, módszertan, fenntartható, fenntarthatóság, Miskolc, kéziszerszám, gyár