Indul a tanév a hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban

Hiánypótló képzési lehetőség Bosch-támogatással

• A képzésekben 36 hallgató vesz részt
  • Lehetőség a fiatal szakemberek megtartására és a tapasztaltak fejlesztésére
  • A Boschtól újra az iskolapadba
Indul a tanév a hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban

Hatvan – Az áprilisi ünnepélyes avatás után szeptemberben elindul az első tanév Hatvanban, a Bosch kezdeményezésére létrejött Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban. A szeptember 2-i évnyitó ünnepségen részt vett Dr. Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora, Dr. Jakab László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dékánja és Horváth Richárd, Hatvan polgármestere, a Bosch részéről Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője és Volker Schilling, a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója.

Az ország első közösségi felsőoktatási képzési központja
A Budapesti Gazdasági Egyetemmel (BGE) együttműködve nemzetközi gazdálkodás felsőoktatási szakképzés, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) pedig villamosmérnöki egyetemi alapképzés indult most Hatvanban. A Heves megyei város Közösségi Felsőoktatási Képzési Központja Magyarország elsőként átadott közösségi oktatást kínáló intézménye.

Az őszi félévet összesen 36 hallgató kezdi meg, közülük 34 a hatvani Bosch gyár munkatársa. „A központban induló képzések hiánypótló és magas szintű tanulási lehetőséget biztosítanak kollégáinknak, akik helyben bővíthetik szaktudásukat. Nemcsak ők, hanem a Bosch is profitál a képzésekből: a vállalatnak lehetősége nyílik a jó szakemberek megtartására, és a mérnökhiányra is megoldást kínálhat a Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ” – hangsúlyozta Javier González Pareja.

Tanulás és továbblépés
A BGE égisze alatt induló nemzetközi gazdálkodás felsőfokú szakképzés 4, a BME-vel együttműködésben startoló villamosmérnöki alapképzés pedig 8 féléves. Utóbbi képzésre főként szerviztechnikusok, míg előbbire többségében a gyártásban és a logisztikán dolgozó raktári munkatársak, operátorok jelentkeztek. „Célunk, hogy karrierlehetőséget biztosítsunk azáltal, hogy támogatjuk a kollégák felsőfokú tanulmányait” – hangsúlyozta Volker Schilling. Az előrelépési lehetőségekkel kapcsolatban hozzáfűzte: „a képzés után a szerviztechnikusok jó úton lesznek a mérnöki pozíciók felé. A BGE hallgatók a logisztika területén vevői kapcsolattartói vagy vevői tervezői karrierútra léphetnek tovább”.

Bosch-támogatás minden szinten
A Bosch már a képzési központ áprilisi átadásakor 23 laptopot adományozott az oktatás technikai hátterének fejlesztésére, hozzájárulva a Bosch számítástechnika tanterem kialakításához. A hatvani vállalat szervezésében az a több hónapos matematika és fizika érettségi előkészítő is lezajlott, amellyel a villamosmérnök szakra jelentkező munkavállalókat készítették fel a továbbtanulásra. A munkavállalók május-júniusban új érettségi vizsgát tettek ezekből a tantárgyakból, 80 százalékban jeles eredménnyel. Emellett teljesítették a BME és a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. által szervezett szakmai alkalmassági vizsgát is.

Címkék: Hatvan, tanév, Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ, képzés, támogatás, Bosch-támogatás, Volker Schilling, Schilling, BGE, BME, oktatás