CES 2016 (január 6 - 9.), Las Vegas Otthon, okos otthon – a Bosch már lakóhelyünket is okossá teszi

Intelligens hálózatba kapcsolt eszközök könnyítik a mindennapokat

• Nyitott Smart-Home-System rendszerében szervezi hálózatba a Bosch a különböző háztartási eszközöket
  • A gépek egymással kommunikálva tehermentesítenek a fárasztó rutinfeladatok alól
  • Első helyen az adatvédelem és az adatbiztonság

Las Vegas – Az okos ház immár korántsem a jövő zenéje, sokkal inkább realitás, amiről a 2016-os CES látogatói személyesen is meggyőződhetnek a Bosch standján. A ház lakóinak még kényelmesebb és biztonságosabb élete szolgálatában a Bosch gépei nemcsak az internettel, hanem a megfelelő rendszer-platform révén egymással is fejlett hálózati kapcsolatban állnak. Az eszközök így nem csupán a megfelelő alkalmazás segítségével vezérelhetők, hanem a lakóknak a jövőben már a világítás, a fűtés vagy a háztartási gépek ki- és bekapcsolásával sem kell foglalkozniuk.

„A jövő intelligens otthonában minden helyiség tökéletesen megvilágított és temperált, ugyanis a rendszer az időjárásról vagy éppen a pillanatnyilag nyitott ablakokról is rendelkezik információkkal, automatikusan szabályozva a fűtést és a világítást. Ez nagyban növeli a kényelmet, miközben energiát és költséget takarít meg” – mutatott rá Las Vegasban, a 2016-os CES alkalmával a vállalat sajtókonferenciáján Dr. Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke. „Számításaink szerint az évtized végére már világszerte mintegy 230 millió háztartás működik majd intelligens hálózatokba szervezve. Ez tekintélyes üzleti potenciált jelent, amelynek kiaknázása során az érzékelő-, fűtés- és biztonsági technika területeken rendelkezésünkre álló sok éves tapasztalatainkra támaszkodhatunk.”

Bosch Smart Home Controller – az okos otthon „agya”
A rendszer középpontjában a Bosch Smart Home Controller áll, amely központi szabályzóegységként az internettel, illetve egymással köti össze az egyes komponenseket, amelyek így egymással is kommunikálhatnak. A felhasználók a jövőben okostelefonjuk vagy táblagépük megfelelő alkalmazásával bárhonnan vezérelhetik, illetve felügyelhetik a Bosch Smart Home Controller által összekapcsolt készülékeket. Amint az ajtó/ablak-kontakt technikája például jelzi, hogy nyitva vagy csukva az ablak, a rendszer a felhasználó előzetes beállításainak megfelelően önműködően mérsékeli a szoba fűtését.

Más gyártók eszközeivel is kompatibilis – partner a Philips Hue
A hálózati kapcsolatok kifejlesztésekor a Bosch nyílt szabványok és platformok szerint dolgozott, hogy a lehető leginkább felhasználóbaráttá tegye e technikát. A Bosch Smart Home System így modulrendszerű és igény szerint bővíthető. A rendszerbe más gyártók kompatibilis eszközei is egyszerűen integrálhatók. A világítástechnika szakterületén a Bosch a Philips vállalattal folytat együttműködést. A felhasználók a Bosch Smart Home App segítségével vezérelhetik a Philips Hue világítóberendezéseit, amelynek fénye így mindenkor egyéni igényeikhez és pillanatnyi hangulatukhoz illeszkedhet. A közös fejlesztőmunka köre más szakterületek gyártóival is folyamatosan bővül.

Első helyen az adatvédelem és az adatbiztonság
A Bosch Smart Home megoldásai az adatvédelem és az adatbiztonság legmagasabb szintű követelményeinek is megfelelnek. E szempont már a fejlesztés kezdeti szakaszától kiemelt figyelmet kapott, egyebek mellett egy szakmai központ (Bosch Center of Competence) is megkezdte működését e témában. A vásárlók és felhasználók teljes mértékben átláthatják a rendszert, egyénileg döntve adataik felhasználási módjairól.

A Smart Home testközelből a CES kiállításon
A CES kiállításon a látogatók közvetlenül is megismerkedhetnek az okos otthonokkal. Az egyes helyiségek klimatizálásának és világításának megoldásai mellett a Bosch a Smart Home System további funkcióira is kitekintést kínál, például riasztóberendezésként. A vállalat emellett a hálózatba kapcsolt háztartási eszközök széles palettájával is szolgál, amelyek egyszerűen okostelefonról vezérelhetők, illetve felügyelhetők. Ezek közé tartozik például a teljesen automatikus működésű kávéfőző, amellyel a felhasználó reggelente egyszerű képernyőérintéssel még az ágyból meghatározhatja, hogy mikorra készüljön el a kívánt kávékülönlegesség, legyen az éppen cappuccino vagy latte macchiato.

Az első termékek már 2016. januártól elérhetők az interneten
Az első Bosch Smart Home termékek már 2016. januártól megrendelhetők a www.bosch-smarthome.com oldalon. Ezek között szerepelnek a Bosch Smart Home Controller, az ajtó/ablak-kontaktkapcsoló, az okos termosztátok és a Philips Hue világítóberendezései. A Bosch Smart Home System egyszerűen a megfelelő alkalmazással kezelhető és QR-kódokkal telepíthető az egyes készülékekre, amelyek eleinte Németországban, az év későbbi részében pedig további európai országokban is megjelennek majd. Az Amerikai Egyesült Államokban várhatóan 2017-től érhetőek el e termékek.

Egyszerűen. Hálózatba kapcsolva.
Kövesse a Bosch CES 2016 híreit a Twitteren: #BoschCES

Címkék: CES, CES 2016, 2016, Las Vegas, Bosch, okos, otthon, okosotthon, intelligens, hálózatba kapcsolt, kapcsolt, eszköz, eszközök, háztartási eszközök, adatvédelem, adatbiztonság, Smart Home Controller, Smart Home