A fiatalok szerint a Bosch a legvonzóbb gyártó vállalat Magyarországon

• Gyártó kategóriában 2021-ben is a magyarországi Bosch csoport lett a legvonzóbb munkahely a 16-28 év közötti fiatalok körében
  • Összesítésben is dobogós helyen a vállalat
  • Az otthoni munkavégzés lehetősége a legfontosabb munkahelyválasztási szempontok közé került 2021-ben
A fiatalok szerint a Bosch a legvonzóbb gyártó vállalat Magyarországon

Budapest – Ötödik alkalommal lett a legvonzóbb munkahely gyártói kategóriában a magyarországi Bosch Csoport. Összesítettben pedig dobogós helyen szerepel a vállalat. A PwC Magyarország online kutatásában a 16-28 év közötti diákok, hallgatók és fiatal munkavállalók munkaerőpiaci-preferenciáit, és a számukra legvonzóbb munkáltatói márkákat mérte fel Magyarországon. Az eredmények alapján összesen tíz iparági kategóriában és egy összesített kategóriában osztották ki 2021 Legvonzóbb Munkahelye Díjakat. „Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy immáron ötödik alkalommal választották a fiatalok a legvonzóbb munkahelyek közé Magyarországon a Bosch csoportot. Fontos visszajelzés, hogy azok a törekvések, amelyeket végzünk valóban fontosak a jövő munkavállalói számára is” – mondta Somogyi András, a Bosch csoport humán erőforrásért felelős alelnöke Magyarországon és az Adria régióban.

A PwC Magyarország az idei munkaerőpiaci-preferencia kutatásában a 16 évnél idősebb diákokat, hallgatókat és munkavállalókat kérdezte meg online felmérése keretében, hogy milyen tényezők és juttatások meghatározóak számukra, milyen elvárásokat fogalmaznak meg a munkaadókkal szemben, valamint melyek azok a hazai munkáltatói márkák, melyek a leginkább vonzóak számukra. Az előző évekhez képest újdonság, hogy a TOP10 preferencia közé bekerült az otthoni munkavégzés lehetősége is, a 28 év felettiek körében pedig a távmunka a negyedik legfontosabb munkaválasztási szemponttá lépett elő. A kutatás szerint emellett tovább nőtt a vállalati kultúra szerepe, amely a munkavállalói élmény mellett a sikeres és vonzó munkáltatói márka kulcsa is.

„A Bosch globális törekvéseinek helyi megtestesüléseként tavaly jött létre az a munkacsoport a vállalat budapesti telephelyén, melynek feladata a járvány utáni új munkamódszerek kialakítása volt. Ennek eredménye, hogy egy sokkal szélesebb spektrumú fejlődésre koncentrálunk, ahol a fizikai- és az informatikai környezet, valamint a vállalati kultúra átalakulása áll a középpontban” – hangsúlyozta Somogyi András. A vállalat az irodai munkát végzők körében a tevékenységalapú munkakörülményekre fókuszál, de továbbra is előnyben részesítik például a különböző formában megvalósuló, nem fix helyhez kötött munkavégzést, illetve a rugalmas munkaidőbeosztást.

„A távmunka növekvő szerepe miatt még nagyobb hangsúlyt helyezünk a kommunikációra, mások megértésére és meghallgatására. Hiszen a különböző vélemények megértése és a kooperáció hatékonyabb megoldásokhoz vezet. Emellett a Boschnál különböző programokkal támogatjuk a kollégák szakmai fejlődését mind a szakmai kompetenciákat, mind a készségfejlesztést illetően” – tette hozzá Somogyi András.

A Bosch csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója, több mint 15 ezer munkavállalót foglalkoztat. A 2020-as pénzügyi évben 1497 milliárd forint teljes nettó árbevételt ért el, ebből a magyar piacra való csoporton kívüli értékesítésből származó árbevétele 238 milliárd forint volt.

Gyártási tevékenysége mellett a Bosch jelentős kutatás-fejlesztési tevékenységet is végez Magyarországon. A vállalat Budapesti Fejlesztési Központja 3000 mérnökével Németország után Európa legnagyobb Bosch K+F központja, ahol a jövő autóipari technológiáinak kifejlesztésén dolgoznak. A vállalat jelenleg is aktívan bővíti a fejlesztőmérnökeinek számát Magyarországon.

Címkék: Bosch, legvonzóbb munkahely, gyártó, pwc, felmérés

Varga Zita Hella