A Bosch teljesen átveszi az elektromos motorokat gyártó EM-motive feletti ellenőrzést

• Eddig 450 000 elektromos motort gyártott hibrid és elektromos autókhoz; Európa egyik legsikeresebb gyártója
  • A Bosch új vevőket szerezhet magának az átvétellel

Stuttgart, Németország – Teljesen a Bosch ellenőrzése alá került Európa egyik legsikeresebb gyártója, az elektromos motorokat előállító EM-motive. Az EM-motive GmbH 2011-ben jött létre a Bosch és Daimler ötven-ötven százalékos vegyesvállalataként. Azóta mintegy 450 000 elektromos motort állított elő. „Az EM-motive teljes felvásárlása jelenti a Bosch következő logikus lépését ahhoz, hogy piacvezetővé váljon az elektromobilitás terén. Ez lehetőséget ad a még átfogóbb piaci jelenlét megvalósítására” – jelentette be Dr. Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja, a mobilitási megoldások üzleti szektor elnöke.

A Bosch már a vegyesvállalat létrehozásakor biztosította a részesedés átvételének lehetőségét. A teljes átvételt tehát már a vegyesvállalati szerződés is opcióként rögzítette. A tulajdonosi szerkezet változásának nincs közvetlen hatása az EM-motive mintegy 340 munkatársára, akik jelenleg két helyszínen tevékenykednek Németországban, Stuttgartban és Hildesheimben.

„A vállalat elektromos motorjai hajtják többek között a Daimler, a Porsche, a Fiat, a Volvo, a Peugeot, és a StreetScooter járműveit. Ezzel a lépéssel a Bosch mindenekelőtt új vevőket kíván szerezni a gyorsan bővülő globális piacon” – mondta Dr. Mathias Pillin, a Powertrain Solutions vezetőségének elektromos járművek piaci szegmenséért felelős tagja. Az EM-motive GmbH új tulajdonosa a Robert Bosch GmbH lesz. A felvásárlást az antitröszt hatóságoknak is jóvá kell hagyniuk.

A két fél úgy állapodott meg, hogy nem hozzák nyilvánosságra a vételárat, illetve a felvásárlás egyéb részleteit. Az EM-motive vegyesvállalat alapításakor fontos volt, hogy mindkét partnernek gazdaságos legyen az elektromos motorok gyártása: a kezdeti kis gyártási tételek mellett a két vállalat így meg tudta osztani az elektromos motorok fejlesztésének és gyártásának magas költségeit. Ennek eredményeként a Bosch és a Daimler időben kezdte az elektromos motorok gyártását.

A motor az elektromos erőátviteli rendszer kulcsfontosságú eleme. Minél hatékonyabban működik, annál kevesebb energiát fogyaszt, ami nem csupán nagyobb hatótávolságot, hanem lényegesen alacsonyabb működési költségeket is jelent. Az elektromobilitás már most is gyors növekedést mutat, de legkésőbb a következő évtized elejére tömegpiaci méreteket ölt.

Címkék: Bosch, elektromos motor, felvásárlás, elektromobilitás