Alapkőletétel: a Bosch tovább bővíti Budapesti Fejlesztési Központját

Automatizált vezetés, e-mobilitás, tesztpálya

• 37 milliárd forintos beruházás
  • Az új komplexum első építési fázisa 2021-ig készül el
  • Középpontban az automatizált- és az elektromos mobilitás
Alapkőletétel: a Bosch tovább bővíti Budapesti Fejlesztési Központját

Budapest – A mai ünnepélyes alapkőletétellel megkezdődött a Bosch Budapesti Fejlesztési Központ campusának bővítése, aminek első építési fázisa a tervek szerint 37 milliárd forint beruházás keretében 2021-ben ér véget. Az eseményen részt vett Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Dr. Klaus-Peter Fouquet, a Robert Bosch Kft. felügyelőbizottságának elnöke, Daniel Korioth, a magyarországi Bosch csoport vezetője, valamint Oliver Schatz, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője.

A Budapesti Fejlesztési Központ a Bosch világszintű fejlesztéseinek egyre hangsúlyosabb helyszíne, fontos szerepet játszik az automatizált- és az elektromos mobilitás fejlesztésében, emellett a Bosch csoport egyik legjelentősebb gépjárműelektronikai kutató-, fejlesztő- és tesztközpontja. A központ dinamikus fejlődése és az újgenerációs fejlesztési projektek indokolták az új telek megvásárlását a jelenlegi Bosch campus mellett. „A Budapesti Fejlesztési Központ szakmai elismertségét és folyamatos bővülését a Magyarországon dolgozó mérnökök szaktudása és elkötelezettsége alapozta meg.” – nyilatkozta az ünnepségen Daniel Korioth. „Vállalatunk élen kíván járni a jövőt alakító technológiák megalkotásában és ehhez elengedhetetlen munkatársaim innovatív munkája.” – tette hozzá Korioth.

Új épületkomplexum az autóipari megatrendek szolgálatában
A Bosch campus új része összesen 90 ezer négyzetméter alapterületen, két építési ütemben készül el. A beruházás első fázisában kap helyet a két toronnyal rendelkező főépület, mely a kreatív tereknek ad otthont, ezenkívül magában foglal egy konferenciateremet, egy nagy autószerelő műhelyt és egy munkahelyi éttermet. Szintén az első fázisban épülnek meg a laboratóriumok, köztük egy speciális, akár egy teljes autót befogadó, átfogó autós szintű mérésekre alkalmas csúcstechnológiás kamra is, mely egyedi mérési kapacitásokat biztosít. Ehhez az ütemhez tartozik a dolgozói parkolóház első része és egy műszaki háttérépület is. Ezenkívül a beruházás kiemelt fontosságú eleme egy 10 ezer négyzetméteres tesztpálya vezetéstámogató rendszerek ultrahang-, radar- és kamera alapú teszteléséhez. A komplexum attrakciója – a szakmai szempontokon és az inspiráló munkafeltételek megteremtésén túl – az építészeti oldalon is megmutatkozik: a zöldtetős megoldás mellett az új és az öt éve átadott campus épületét gyalogos-híd köti majd össze.

Kreativitás, inspiráció: innovatív környezet a Bosch mérnökeinek
A tervek szerint az első fázisban elkészülő épületegyüttes 1800 munkavállaló befogadására lesz alkalmas. „A Boschnak nem titkolt célja, hogy kimagasló műszaki kompetenciájára alapozva folyamatosan növelje nagyszabású projektjei számát.” – mondta el Oliver Schatz. „A kreativitás és az innováció támogatása, és a funkciók közötti együttműködés biztosítása érdekében az új épület és irodai koncepció kreatív tereket, innovációs zónákat, valamint relaxációs területeket foglal magában. Emellett megújult és kiemelkedő szintre fejlesztjük a komplexum által kínált műszaki lehetőségeket.” – tette hozzá Schatz.

Hosszantartó jelenlét
Az 1991-ben alakult Robert Bosch Kft. értékesítési központként gépjárműalkatrészek, gépjármű-diagnosztikai készülékek, elektromos kéziszerszámok, termotechnikai berendezések és biztonságtechnikai rendszerek forgalmazási és vevőszolgálati feladatait végzi, ezenkívül a Bosch Európai Szállítmányozási Központja is itt működik. A vállalatnál 2000 óta folyik fejlesztési tevékenység, az automata váltóvezérlés szoftverfejlesztésével foglalkozó üzletág portfóliójának bővítését követően alakult meg 2005-ben a Budapesti Fejlesztési Központ, amely – több mint 24 osztályával és több mint 2400 munkavállalóval – Magyarországot Németország után a Bosch második legnagyobb európai fejlesztési helyszínévé tette. A Budapesti Fejlesztési Központban számos elektronikus járművezérlő rendszer és mechanikai alkatrész fejlesztését végzik. Ilyenek például az ABS, ESP, légzsák, motorvezérlő és automata parkolási rendszerek, valamint az elektromos meghajtás rendszerek és az elektromos motorok. Fejlesztési területei közé tartoznak még a műszerfalak és a vezetéstámogató rendszerek, amely utóbbiak utat nyitnak az önjáró autók megalkotása felé. A kapcsolódó összes munkafázist itt végzik, ideértve a rendszer- és algoritmusfejlesztést, az elektromos és mechanikus tervezést, a szimulációt, továbbá a megbízhatósági ellenőrzéseket és teszteket is.

Címkék: Bosch, fejlesztés, beruházás, alapkőletétel, 2021, kutatás, autó, automatizált, elektromos, mobilitás, laboratórium, teszt, pálya