Bosch-kutatás: a független autójavító műhelyek vidéken népszerűbbek

• A Bosch és a Medián közös felmérése szerint vidéken jóval többen javíttatják márkafüggetlen műhelyben kocsijukat, mint a fővárosban
  • A javíttatásért fizetendő összegnél is fontosabb a szakértelem

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Robert Bosch Kft. – a különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója – megbízásából idén is elkészítette a magyarországi lakosság autóparkját, autóhasználati, valamint autójavíttatási szokásait feltérképező felmérését. A kutatás hiánypótlónak tekinthető, mivel máshol nem fellehető adatokat szolgáltat ezekben a témakörökben. Az eredmények értékét tovább növeli, hogy a felmérést 2008, vagyis a gazdasági és pénzügyi válság kezdete óta kétévente elkészítik, így nyomon követhetők a magyar gépkocsiparkkal, autójavíttatási szokásokkal kapcsolatos tendenciák. A 2014-es adatgyűjtés 924 olyan háztartásra terjedt ki, amelyben használtak autót. A minta nem, életkor, iskolai végzettség és lakóhely szempontjából reprezentatív a 18 éven felüli autóval rendelkező lakosságra.

A kutatás körbejárja, hol javíttatják autóikat a magyarok. Az adatok szerint a budapestiek többsége – 54 százaléka – kisebb, független autószerelő műhelyekbe viszi gépjárművét, ötödük márkaszervizben garanciálisan javíttatja, további 13 százalékuk pedig a garanciaidő lejárta után is ide viszi kocsiját. A községekben élők közül ugyanakkor jóval többen javíttatják kocsijukat kisebb autószerelő műhelyben: a megkérdezettek 71 százaléka nyilatkozott így, és a vidéki városokban élőknek szintén csaknem háromnegyede megy márkafüggetlen szervizbe.

A Bosch és a Medián felméréséből az is kiderült, hogy az előző felmérésekhez hasonlóan továbbra is a szakértelem az elsődleges szempont, ami alapján autószervizt választanak a magyarok. A várható költségek a második helyen szerepelnek, és kevésbé fontosak, mint 2012-ben. A szerviz megbízhatóságát is fontosnak tartják a magyar autósok: ez lett a harmadik legfontosabb szempont.

A magyaroknak egyébként több mint 70 százaléka hatósági vizsgálat céljából keresi fel az autószervizt, és ez az arány 2010 óta emelkedik. A második leggyakoribb ok, ami miatt szerelőhöz viszik az autót az a fékvizsgálat: a friss felmérésben a megkérdezettek csaknem 70 százaléka említette ezt. A 2014-es felmérésben szereplő 12 szervizhálózat közül a Bosch Car Service a legismertebb – ez évek óta változatlan.

A Bosch Car Service hálózatról
A Bosch Car Service egy márkafüggetlen autószerviz hálózat, amelynek első tagját 1921-ben Hamburgban nyitotta meg Robert Bosch cégalapító. Az azóta több mint 14 000 partnert összefogó hálózat akkori feladata az autóvillamossági termékek szervizhátterének biztosítása volt. Az idő múlásával a paletta kibővült a hagyományos dízel üzemanyag-ellátó rendszerek javításával, majd az 1980-as évektől a benzinbefecskendező rendszerek és a blokkolásgátlók diagnosztizálásával. A Bosch Car Service koncepciót, mint teljes körű szolgáltatást nyújtó autószervizt az 1990-es évek végétől indította el a Bosch, amely addigra a világ legnagyobb független autóalkatrész-gyártója lett. A Bosch Car Service hálózatnak Magyarországon 87 tagja van.

Címkék: Bosch, Medián, kutatás, független, autójavító, műhelyek, vidéken, népszerűbbek