A weboldal funkcionalitási, kényelmi és statisztikai célokból cookie-kat használ. Részletes tájékoztatásért kattintson a "További információ" gombra. Ha hozzájárul a cookie-k használatához, kattintson az "Elfogadom" gombra.

Bosch duális képzés a felsőoktatásban is: Lean Akadémia Miskolcon

Azonnal alkalmazható gyakorlati tudás a hallgatóknak

  • A felsőoktatásra is kiterjeszti a Bosch a duális képzést
  • A Bosch Lean Akadémia a Miskolci Egyetemmel és Lean Enterprise Institute magyarországi szervezetével együttműködésben jön létre
  • 2014 szeptemberében indul a gyakorlatorientált lean menedzsment szakirány a Miskolci Egyetemen
Bosch duális képzés a felsőoktatásban is: Lean Akadémia Miskolcon

Miskolc – A miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. és a Miskolci Egyetem együttműködési megállapodást kötött, amelynek keretében létrehozzák a Bosch Lean Akadémiát. A megállapodást Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, Prof. Dr. Kocziszky György, a Miskolci Egyetem tanára, Dr. Max Nitzsche, a miskolci autóipari Bosch gyár ügyvezető igazgatója, és Uwe Mang a gyár gazdasági igazgatója látta el kézjegyével. A Bosch Lean Akadémiának köszönhetően az eddig csak a középfokú oktatásban jellemző duális, vagyis gyakorlatorientált képzést kiterjesztik a felsőoktatásra is. A Bosch a gyakorlati képzés kidolgozásában és megvalósításában a lean szakma meghatározó intézményével, a Lean Enterprise Institute Magyarországgal is együttműködik.

A lean egy vállalatszervezési, vállalatirányítási rendszer, amelynek célja, hogy a cég minél gazdaságosabban állítsa elő a termékeit, szolgáltatásait. A lean vállalat elsősorban az alapján alakítja ki tevékenységeit, hogy a vevő számára mi az érték. A lean, mint módszer legfőképpen az iparban, azon belül is az autóiparban terjedt el, és van ma is terjedőben. Ebben a folyamatban a Bosch hosszú évek óta vesz részt, a most aláírt együttműködési megállapodás lehetővé teszi, hogy a végzett hallgatók is már ezzel a korszerű lean-tudással felvértezve kerüljenek ki az egyetemről.

„A Bosch hosszú évek óta támogatja a műszaki felsőoktatást Magyarországon, így a Miskolci Egyetemen is. A mostani együttműködési megállapodásban azt használjuk ki, hogy az egyetem a műszaki kutatás és oktatás, míg a Bosch a kutatási eredmények, és a szakismeretek gyakorlati alkalmazása terén rendelkezik nagy gyakorlattal és tapasztalattal.” – mondta az aláírás előtt Dr. Max Nitzsche gyárigazgató.

„A Bosch Lean Akadémián a hallgatóknak az egyetemmel együttműködve erős elméleti, és alkalmazható gyakorlati tudást adunk. Nem titok, hogy olyan frissdiplomásokkal szeretnénk együtt dolgozni, akik mind elméleti, mind pedig gyakorlati tudással rendelkeznek, így már a Boschhoz való belépésüktől támogathatják a cégnél a lean módszer fejlődését” – mondta Uwe Mang a gyár gazdasági igazgatója.

A lean témakörébe tartozó korszerű ismeretek elméleti és gyakorlati oktatására a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán 2014 szeptemberében egy pilot-projekt keretében először egy lean menedzsment mesterképzési szakirányt hoznak létre, majd a tervek szerint az akkreditációt követően önálló lean menedzsment mesterképzési szak is indulhat az egyetemen.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. nemcsak a Miskolci Egyetemmel állapodott meg, hanem szerződést kötött a Lean Enterprise Institute (LEI) magyarországi képviseletével is. A lean szakirányra, majd a későbbi lean szakra jelentkezők az elméleti oktatást a Miskolci Egyetemen kapják meg, ahol a Bosch szakemberei jelenleg is rendszeresen tartanak előadásokat. Ezután szimulációs gyakorlatokon vesznek részt a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. által biztosított vállalati oktatótermekben. Ekkor még „laborkörülmények” között, valós üzleti veszteségek nélkül dolgoznak feladatokon, majd később a miskolci Bosch gyárban valós feladatok megoldásán dolgoznak, igazi értékteremtő projektek keretében. A diákokat szakmai osztályvezetők és egy vállalati szakemberekből álló mentorcsapat is segíti a Boschnál.

Címkék: Bosch, duális, képzés, Miskolc, lean, akadémia, felsőoktatás, gyakorlati, tudás

dr. Ficzere Ferenc
Telefon: (+36 1) 431-3852