Átadták a Bosch új miskolci gyártócsarnokát

• 5,5 milliárd forint értékű beruházás
  • Bővülő termékportfólió a 23 200 négyzetméteres új gyáregységben
Átadták a Bosch új miskolci gyártócsarnokát

A magyarországi Bosch csoport 2011. szeptember 22-én nyitotta meg az utóbbi évek egyik legnagyobb szabású hazai Bosch beruházásának számító, új autóipari gyártócsarnokát Miskolcon. Az új gyárépület egy év alatt 5,5 milliárd forint értékű beruházással valósult meg, amelyhez az Észak-Magyarországi Operatív Program 981 millió forinttal járult hozzá. Az új csarnokot Orbán Viktor miniszterelnök, Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Wolf-Henning Scheider, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja, Max Nitzsche, a miskolci gyár ügyvezető igazgatója és Uwe Mang, a miskolci gyár gazdasági igazgatója adta át.

Bővülő termékportfolió és új munkahelyek
A Bosch, mint a vezető technológiák és szolgáltatások beszállítója két fejlesztő és gyártó vállalatot üzemeltet Miskolcon: a Robert Bosch Power Tool Kft. elektromos kéziszerszámokat, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. autóipari alkatrészeket fejleszt és állít elő. Az új, 23 200 négyzetméteres gyáregységgel a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. autóipari kapacitása bővül. A Miskolcon készített ablaktörlő-rendszereket, klímaberendezések elektromos meghajtását, indítómotorokat és generátorokat a Bosch a világ autóipari cégei számára állítja elő. Az autóipari kapacitás mellett bővül a cég termékportfóliója is: új villamos motorok, generátorok, önindítók, ablaktörlő szerkezetek és lapátok, valamint az eBike meghajtás-rendszereinek gyártását vezetik be Miskolcon. A Bosch jelenleg 1 900 főt foglalkoztat a miskolci autóipari gyárában. Az új beruházással a dolgozók létszáma előreláthatóan 3000 főre bővülhet 2014-ig az autóipari gyáregységben.

„Magyarországi tevékenységeinek egészét tekintve a Bosch több mint 8000 főt foglalkoztat, főleg a gyártás terén. Ez a létszám azt a 700 fejlesztőmérnököt is magában foglalja, akik ma a magyarországi cégcsoport más vállalatainál dolgoznak. A dolgozói létszámot tekintve a most átadott miskolci egység lesz az elektromos hajtások, indítómotorok és generátorok divízió legnagyobb európai üzeme.” – hangsúlyozta Wolf-Henning Scheider a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja. „A Bosch eddig csaknem 50 milliárd forintot fektetett be Miskolcon, ebből több mint 26 milliárd forintot az autóipari gyárba és további mintegy 13 milliárd forint befektetésére látunk lehetőséget az elkövetkező 5 év során azért, hogy az épület elnyerje teljes felszereltségét és maximális kapacitását.” – folytatta Wolf-Henning Scheider. „Ezek a számadatok jól mutatják, hogy cégünk gyártási és fejlesztési tevékenységeit tekintve Magyarország az egyik legfontosabb európai országnak számít. Ráadásul további bővülési lehetőségeket látunk, de nem csupán a Bosch miskolci autóipari vállalkozása, hanem a cég egyéb tevékenységei terén is.”

Az elektromos kerékpár gyártásának szakértője
A kéziszerszám és az autóipari alkatrészek gyártása mellett a Bosch az eBike, azaz az elektromos kerékpár meghajtás-rendszereinek előállítását is Magyarországra, a hatvani és miskolci telephelyeire telepítette. Az eBike meghajtás-rendszerek sorozatgyártása az új gyártócsarnok átadását követően indul. A Magyarországon gyártott eBike alkatrészek világszinten 25 kerékpármárkába lesznek beépítve.

A gyártócsarnok ünnepélyes megnyitója után Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára így fogalmazott: „Magyarország kormánya örömmel üdvözöl minden olyan beruházást, amely magas hozzáadott értéket állít elő, és a helyben képzett és helyben lakó munkavállalók számára új munkahelyeket teremt. Az idén fennállásának 125 éves évfordulóját ünneplő, hazánkban több mint 110 éve jelen lévő, innovációiról és folyamatos fejlesztéseiről ismert cégcsoport a miskolci gyár bővítésével ismét kifejezte hosszú távú elkötelezettségét Magyarország, a magyar mérnökök és a magyar tudás versenyképessége mellett.”

„Azért döntöttünk a beruházás mellett, mert a miskolci gyár megrendelés-állománya folyamatosan nőtt. A kedvező piaci lehetőségek, termékeink sikere és a Boschnak a magyar munkaerő hosszú távú versenyképességébe vetett bizalma alapozta meg a kapacitásbővítést és a létszámnövelést” – mondta el Max Nitzsche gyárigazgató. „A gyár hosszú távú munkalehetőséget kínál pályakezdő és tapasztalt mérnököknek egyaránt a legmodernebb autóipari termelés és fejlesztés területén. A Bosch bízik a kormányzattól és a helyi hatóságoktól érkező további támogatásban, amely segítségével a hosszú távú követelmények teljesítése érdekében megerősíthető a műszaki képzés rendszere.”

Címkék: Bosch, új, gyár, gyártócsarnok, csarnok, Miskolc, átadás