A weboldal funkcionalitási, kényelmi és statisztikai célokból cookie-kat használ. Részletes tájékoztatásért kattintson a "További információ" gombra. Ha hozzájárul a cookie-k használatához, kattintson az "Elfogadom" gombra.

150/125 – a hosszú élet titkos receptje

150/125 – a hosszú élet titkos receptje

Bejárta és meghódította Európát, az Egyesült Államokat, Ausztráliát, Japánt, Kínát és Dél-Afrikát, a XIX. századi technikai forradalom formálta szemléletét, a XX. század technológiai bummjának egyik főszereplője volt, megélt két világgazdasági válságot és háborút, ma mégis alkotóereje teljében dolgozik a fenntartható fejlődést megvalósító zöldtechnológiákon. Mindenki csak úgy hívja: „a Bosch”

Sokak jó barátja: gondoskodik a közlekedésről, gazdaságosan befűt, felfúrja a könyvespolcot, elmosogat és összegyűjti a napenergiát. Hatvan országban lakik, sok százmillió otthonban mindennapos vendég, kifogyhatatlan képzelete újabb és újabb technikai vívmányokkal lepi meg a világot, amelyben mára 280 ezer embernek ad munkát.

Hosszú és mozgalmas pályája kezdetén az a cél lebegett a szeme előtt, hogy a kalandra vágyó milliomosok luxus-játékszerét, az automobilt a mindennapi közlekedésre alkalmas eszközzé tegye, így fejlesztette ki egyebek mellett a mágneses gyújtást, a világítóberendezést, az ablaktörlőt, később pedig a dízel és benzines motorok hatékonyságát növelő befecskendező-szivattyút. A múlt század 20-as éveitől szenvedélyes kutató és fejlesztő érdeklődését a gépjárműveken kívül az élet más területeire is kiterjesztette: korát messze megelőzve motoros hajnyírógépet, ütvefúrót tervezett, 1933-ban pedig piacra dobta az első hűtőgépét. Mindig azokat az ötleteket és megoldásokat kereste, amelyekkel az élet könnyebbé, biztonságosabbá, kényelmesebbé varázsolható, otthonosra kívánta berendezni a világot, ezért is választotta jelmondatául: „Életre tervezve”.

150 éve született, 125 éve alapította kis műhelyét, ma is keményen, fáradhatatlanul, a sokat látottak bölcsességének derűjével dolgozik. Ha sikereinek titkáról faggatják, szerényen csak három szót mond: hitelesség, hatékonyság, megbízhatóság. Csak ennyi? – tesszük fel a kérdést csodálkozva, de „a Bosch” meggyőz bennünket, hogy több mint egy évszázadon túl ez nagyon-nagyon sok.

Magyarországot is megismerte, „belakta”, nem is csoda, hisz 1898-ban jött először hozzánk. Szereti a magyar mérnök-hallgatókat, versenyeket szervez számukra, ösztöndíjakkal támogatja munkájukat, jól érzi magát a fiatalok között. Hétezer magyar kollégájával, idén közösen idézi fel az elmúlt évtizedek élményeit, az ország több városában interaktív kiállításokon mutatva be mindazt, amire méltán büszke. Az itthoni honlapon is megtalálhatjuk már azt a multimédiás játékot, amely virtuális időutazás formájában vezet végig bennünket „a Bosch” tartalmas életének technika-történeti legendáriummal felérő fonalán.

Boldog születésnapot!

Címkék: Robert, Bosch, 150, 125, évforduló, hosszú, élet

dr. Ficzere Ferenc
regionális kommunikációs igazgató
Telefon: (36) 1 43 13 852

Varga Árpád
regionális projektmenedzser
Telefon: (36) 1 431 38 52

Németh Andrea Lulu
Telefon: (36) 20 43 22 433
E-mail: lulu@szoval.hu