Utasbiztonságot, vezetési asszisztenciát megbízhatóságot, energiahatékonyságot és környezettudatosságot szolgáló technológiák fejlesztése a Robert Bosch Kft-nél

Az 1991-ben létrehozott Robert Bosch Kft. értékesítési központ, a Bosch márkájú gépjárműalkatrészek, gépjárműalkatrészek, gépjármű-diagnosztikai készülékek, elektromos kéziszerszámok, termotechnikai berendezések és biztonságtechnikai rendszerek forgalmazási és vevőszolgálati feladatait végzi. A vállalaton belül 2000-ben létrejött, és azóta dinamikusan fejlődő Budapesti Fejlesztési Központban, mely a Bosch csoport egyik vezető európai kutató-fejlesztő központja, különböző gépjármű-elektronikai vezérlőrendszerek és mechanikus komponensek fejlesztését.

A központban több mint 1500 fejlesztőmérnök dolgozik, az autóipari tendenciáknak megfelelően projektjeik két fő trend köré épülnek, melyek a biztonság és a környezettudatosság. A vállalat a műszaki felsőoktatásban tanulókkal szoros és erős együttműködést alakított ki, rendszeresen bevonja a hazai egyetemistákat a technológiai fejlesztésekre irányuló programjaiba. A Bosch számos műszaki felsőoktatási intézménnyel együttműködik, kihelyezett tesztlaborjai amellett, hogy oktatási és demonstrációs célokat szolgálnak, alkalmasak arra is, hogy a Bosch gyárakban folyó fejlesztéseket, prototípusokat ezeken a berendezéseken teszteljék.

A 2013. június 3-án kezdődött ERNYO_13-1-2013-0007 projekt célja a pályázat eredményeként létrejött beruházással a legmodernebb autóipari trendek és az autógyártók igényeinek megfelelő technológiák fejlesztése a Robert Bosch Kft. által a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Miskolci Egyetem részvételével, annak érdekében, hogy azok a vezetők számára a lehető legbiztonságosabb, legmegbízhatóbb és energiahatékonyabb vezetési élményt biztosítsák. A projekt keretében az utasbiztonságot, a vezetési asszisztenciát, a megbízhatóságot, az energiahatékonyságot és a környezettudatosságot szolgáló technológiák fejlesztése történt. A projekt összköltségvetése meghaladja a 6 842 285 323 Ft-ot, melyből 2 000 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatás, melyet a korábban Kutatási és Technológiai Innovációs Alap, most Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozott.

Tags: utasbiztonság,vezetési asszisztencia, megbízhatóság, energiahatékonyság, környezettudatosság, technológia, fejlesztés, Budapest, Budapesti Fejlesztési Központ, ECB, Miskolci Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME