CES® 2017: a tárgyak internete személyessé válik – intelligens asszisztensekre összpontosít a Bosch

A személyre szabás révén új fázisba lép a hálózatba kapcsolás fejlesztése

• Werner Struth, a Bosch igazgatótanácsának tagja: „A személyre szabással a Bosch a hálózatba kapcsolás új trendjének éllovasa”
  • Intelligens társakká válnak a termékek az élet minden területén: okosotthonok, okosvárosok, hálózatba kapcsolt mobilitás és Ipar 4.0
  • Új tanulmányautó: személyi asszisztenssé lép elő az autó
  • Világpremier: a Bosch háztartási robotot mutat be
  • Új IoT-platform: történetek, videók és animációk a Bosch hálózatba kapcsolt világából: iot.bosch.com

Las Vegas – Képzelje el, hogy egy személyes társ vagy egy védőangyal kíséri élete minden területén! Egy olyan partner, aki mindig tudja, hogy bekapcsolva hagyta-e a sütőt – még akkor is, ha Ön már valahová elindult autójával vagy éppen a munkahelyén van. A CES® 2017 (Consumer Electronics Show, Fogyasztói Elektronikai Kiállítás) szakvásáron a Bosch bemutatja, hogy a hálózatba kapcsolt megoldások ezt az elképzelést már meg is valósították. „A személyre szabás növekvő trend a hálózatba kapcsolás terén, és mi e irányvonal éllovasai közé tartozunk” – mondta Dr. Werner Struth, a Bosch igazgatótanácsának tagja a vállalat sajtótájékoztatóján Las Vegasban, a CES 2017 kiállításon. A világ legnagyobb fogyasztói elektronikai szakvásárán a technológiák és szolgáltatások nemzetközi szolgáltatója a következő témákra összpontosít: okosotthon, okosváros, hálózatba kapcsolt mobilitás és Ipar 4.0.

A termékek és szolgáltatások személyre szabásával a hálózatba kapcsolás fejlesztése új fázisba lépett. Az eszközök intelligens társakká válnak, amelyek a mindennapi életet könnyebbé és biztonságosabbá teszik otthon, a városban, az autóban és a munkahelyen. Egy közelmúltban végzett felmérés szerint a válaszadók több mint 60 százaléka szerint az intelligens asszisztensek ésszerűek. „Felállásunknak köszönhetően nagyon jól felkészültünk arra, hogy a hálózatba kapcsolás személyre szabásában vezető szerepet vállaljunk” – mondta Struth. Nagyon kevés ipari vállalkozás bír a Bosch vállalatéhoz hasonló tapasztalattal a tárgyak internete mindhárom szintjén: a Bosch igen átfogó szaktudást nyújt az érzékelők, a szoftverek és a szolgáltatások terén, ráadásul saját IoT-felhővel is rendelkezik. Ezzel a Bosch a tárgyak internete terén mindent egyetlen kézből kínál. Ezenkívül a Bosch célja, hogy átdolgozza elektronikus termékeinek teljes palettáját, és minden termékhez kínáljon hálózatba kapcsolt szolgáltatáscsomagot. Az ügyfél áll a középpontban. „Az okos többletfunkciókat és -szolgáltatásokat az ügyfeleink egyéni igényeihez és felhasználási szokásaihoz kell szabni” – mondta Struth. A termékek és szolgáltatások hálózatba kapcsolás által történő személyre szabásának köszönhetően ez egyre nagyobb mértékben lehetséges.

Személyi asszisztenssé lép elő az autó

Évente közel 25 százalékkal nő majd a hálózatba kapcsolt mobilitás 2022-re. Csupán néhány éven belül a személyautók a tárgyak internetének aktív részeivé válnak, más közlekedési eszközökkel és az okosotthonnal is kommunikálnak majd. A CES® 2017 kiállításon a Bosch egy új tanulmányautót leplez le, amely bemutatja, hogy az élet különböző területei miként kapcsolódnak össze zökkenőmentesen a jövőben. „A jármű központi szerepet játszik majd a tartományok közötti kommunikációban” – mondta Struth. Az autó és a vezetője közötti személyre szabott kommunikáció is bővül a jövőben: új funkciók kapcsolják össze a járművet a környezetével, az okosotthonnal és a szervizzel. Ezek a funkciók teszik majd lehetővé a nagymértékben automatizált vezetést. „A Bosch fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a mobilitás és az intelligens szolgáltatások eggyé váljanak” – mondta Struth. „Amennyiben az autó az okosotthonhoz vagy az okosvároshoz kapcsolódik a felhő által, az mérhető előnyöket eredményez. A hálózatba kapcsolás az autót egy négykerekű asszisztenssé lépteti elő.”

Ráadásul a Bosch tanulmányautója innovatív technológiák széles skáláját rejti. Amint a vezető beült, az arcfelismerés jóvoltából az autó szinte azonnal az egyéni elvárásaihoz igazítja például a kormánykereket, a visszapillantó tükröket, a belső hőmérsékletet és a rádióállomást. A rendszer tapintható érintőképernyővel kezelhető, illetve innovatív gesztusvezérléssel, mindkét módszer egyértelmű visszajelzést nyújt a használat során. Amennyiben a jármű jelentős mértékben automatizált, akkor a felhőalapú szolgáltatások akár videokonferenciát is lehetővé tehetnek. Sőt, a vezető és az utasok megtervezhetik a hétvégi bevásárlást, esetleg megtekinthetik a legfrissebb videókat. A Bosch egy közelmúltban végeztetett felmérése szerint az átlagos gyakran autózó felhasználóknak a nagymértékben automatizált vezetés 2025-re az Amerikai Egyesült Államokban, Németországban vagy Kínában évente közel 100 órát takarít majd meg. Tisztán műszaki szempontból a kommunikációs vezérlőegységek – mint például a Bosch Central Gateway központi átjáró – teszik lehetővé a hálózatba kapcsolást. Az átjáró az a központ, amely biztosítja a kommunikációt minden tartomány minden adatbusza számára. Az ETAS és az ESCRYPT (mindkét vállalat a Bosch csoport része) nyújtja a szükséges átviteli és titkosítási technológiákat. Ezek gondoskodnak arról, hogy a járművek szoftverei a jármű teljes élettartama alatt biztonságosan frissíthetők legyenek a felhőn keresztül. Amennyiben az autó kommunikál a környezetével, elengedhetetlenek a rendszeres biztonsági frissítések.

A környezetével való kommunikáció során a jármű a hálózatba kapcsolt városban is fontos feladatokat lát el. Például a közösségi adatokon alapuló parkolás kapcsán az autó az üres parkolóhelyek észlelőjévé lép elő. Ahogy a gépkocsi halad az utcán, automatikusan felismeri a leparkolt járművek közötti üres helyeket. Egy felhőalapú szolgáltatás felhasználja ezeket az adatokat egy valós idejű parkolási térkép létrehozásához, amely a felhasználóknak jelentős idő- és anyagi megtakarítást jelent, ráadásul a stresszt is csökkenti.

Újabb feladatokat vállalnak otthon a hálózatba kapcsolt segítők

A felhasználók a tárgyak internete jóvoltából a saját otthonuk falai között is intelligens segítők széles kínálatára támaszkodhatnak, amelyek az életüket könnyebbé és biztonságosabbá teszik. Bizonyos termékek akár képesek egyszerre több funkciót is ellátni: a füstérzékelő például a levegőminőséget is figyeli, szirénája pedig a nem kívánt vendégek elriasztására is használható.

A Bosch okosotthonrendszer lehető teszi, hogy az otthonuk hálózatba kapcsolt berendezéseit egyetlen alkalmazással kezeljék a lakók. A szituációmenedzserrel a hálózatba kapcsolt otthon még intuitívabbá válik. Amikor a lakó elmegy otthonról, nem kell külön egyesével leellenőriznie, hogy valóban kikapcsolta-e a fűtést, az elektromos berendezéseket vagy a világítást. Ez biztonságosabbá teszi és megkönnyíti a felhasználó életét. Az egyetlen ujjmozdulattal aktiválható szituációkkal a Bosch Smart Home alkalmazás szituációmenedzser funkciója elvégzi az ilyen mindennapos rutinfeladatokat.

Az első pillanattól intelligens segédnek tervezett termékek

A hálózatba kapcsolt megoldások személyre szabása nem csupán azt jelenti, hogy a technológiákat és szolgáltatásokat igazítják az egyéni igényekhez. A Bosch olyan termékeket is fejleszt, amelyek kifejezetten személyi asszisztensnek készülnek. Ezek képesek kommunikálni felhasználóikkal. Egyik ilyen példa a My kitchen elf – azaz az én konyhai manóm, röviden Mykie. Ezzel a koncepcióval a BSH Hausgeräte GmbH a személyi asszisztensek világába lépett be. A felhasználó hangvezérléssel kezelheti, Mykie pedig meghallgatja, válaszol a kérdéseire és segíti őt a mindennapos feladatokban. Mykie például tudja azt, hogy éppen milyen alapanyagok találhatók meg a hűtőszekrényben, a süteménynek mennyi ideig kell még sülnie, valamint azt, hogy süt-e majd délután a nap. Mykie ezenkívül felhasználóit virtuálisan össze is kötheti – így például együtt főzhetnek vagy receptötleteket cserélhetnek egymással.

Világpremier: a Bosch startup vállalata új háztartási robotot mutat be

A Mayfield Robotics, a Robert Bosch Start-up GmbH (BOSP) támogatását élvező egyik startup fő tevékenysége a háztartási robotok és azok fejlesztése. A CES® 2017 kiállításon a vállalat bemutatja első kereskedelmi forgalomba szánt robotját, a Kuri a tervek szerint 2017 végén kerül piacra az Amerikai Egyesült Államokban. A robot körülbelül 50 centiméter magas, és számos érzékelővel rendelkezik. Képes mozogni a szobában, s ennek során megjegyzi a legrövidebb útvonalakat. A Kuri interakcióba lép a lakókkal, így a család része. Például a Kuri zenét játszhat vagy tájékoztatja a torlódásban ragadt szülőket, hogy gyermekeik hazaértek az iskolából. Több mint 30 robotikai szakember és tervező dolgozik a startup központjában a Kalifornia állambeli Redwood City városában. Így hat rájuk a szilícium-völgyi startupkultúra inspiráló hangulata, maximálisan kihasználhatják annak kreatív szabadságát. „A Bosch számára a kreatív startup vállalatokba való befektetés fontos, hiszen így az új trendekre korai fázisban reagálhatunk. Így bebiztosítjuk, hogy mi is hozzáférünk az ipari fejlesztésekhez” – mondta Struth.

Asszisztensek segítenek a hálózatba kapcsolt gyártásban is

A hálózatba kapcsolt gyártásban is fontos szerepet játszanak a segédek. Például az APAS automatikus gyártási asszisztens lehetővé teszi a rugalmas és hatékony termelést. Átveszi a megterhelő, veszélyes vagy monoton feladatokat, és úgy tervezték, hogy emberek közelében, velük szoros együttműködésben dolgozzon. Érzékelőbőre jóvoltából az automatikus gyártási asszisztens felismeri, ha egy ember túlságosan megközelíti, és automatikusan azonnal megáll.

A Bosch az APAS robotot kifejezetten az Ipar 4.0 – avagy a hálózatba kapcsolt ipar – számára kínált előnyeit szem előtt tartva fejlesztette. Az Ipar 4.0 megoldásainak vezető gyártójaként és vezető felhasználójaként a Bosch szinte példa nélküli helyzetben áll.

Új IoT-átjárójával a Bosch a hálózatba kapcsolt ipar előnyeit a régebbi gépek üzemeltetőinek is felkínálja. „Sok berendezés nincs hálózatba kapcsolva. Ezekből hiányoznak a szükséges érzékelők, szoftverek vagy a kapcsolódás a vállalat IT-rendszereihez – vagyis a hálózatba kapcsolt gyártás feltételei” – mondta Struth. „Világviszonylatban az utólag is kiépíthető megoldások, mint például a Bosch IoT-átjáró, piaca milliárdokat ér.” Az IoT-átjáró hálózatba kapcsolt rendszer szenzortechnológiát, szoftvereket, valamint IoT-képes ipari vezérlőrendszereket egyesít. Ez lehetővé teszi a gépek állapotának figyelemmel kísérését. Struth véleménye szerint az ipar tartós sikeréhez hálózatba kapcsolt gépek szükségesek. Éppen ezt kínálja a Bosch IoT-átjáró – gyors és rugalmas megoldást.

A Bosch álláspontja a tárgyak internete kapcsán

„Hisszük, hogy a hálózatba kapcsolás több mint csupán technológia. Ez az életünk része. Jobbá teszi a mobilitást, formálja a jövő városait és okosabbá teszi az otthonokat, hálózatba kapcsolja a gyártást, valamint hatékonyabbá teszi az egészségügyet. A Bosch minden területen a hálózatba kapcsolt világért dolgozik. Egy világért, amely olyan lehetőségeket nyit meg, amelyekre senki sem gondolt volna. Ezért lépjünk túl a hálózatba kapcsolt eszközök gyártásán. Építsünk valós előnyöket kínáló kapcsolatokat – világszerte, az internet segítségével, a felhőben. Kapcsoljuk össze a feltalálókat a finanszírozókkal, a megálmodókat a megvalósítókkal, az egységeket az egésszel. Kapcsoljuk össze a virtuálisat és a valóságosat, hagyjunk tartós örökséget a világunknak. Egyszerűen, hálózatba kapcsolva.”

Címkék: CES, CES 2017, IoT, hálózatba kapcsoltság, gazdaság