Bosch technológiával "okosan"– a hálózatba kapcsolt teherautók és az okosotthonok közös előnyei

CES 2018 Innovation Awards a Bosch hálózatba kapcsolt megoldásaiért

• A Common Telematics Platform segítségével a Bosch világszerte hálózatba kapcsolja a teherautókat
  • A Daimler Trucks és a Fleetboard szakemberei közösen fejlesztették a Truck Data Center hálózati kapcsolat modult
  • Energiatakarékos gyorsulásérzékelő teszi még okosabbá a lakóházakat

Amszterdam – Fokozott kényelem, nagyobb biztonság és új lehetőségek: tehergépkocsik, otthonok és a testen hordható elektromos eszközök válhatnak még okosabbá és hatékonyabbá a Bosch hálózatba kapcsolt megoldásai révén. Mindezért a Bosch 2017. október 26-án a CES Unveiled amszterdami rendezvénye alkalmával két ízben is átvehette a CES 2018 Innovation Awards díjat. A tekintélyes elismerés a világ legnagyobb elektronikai kiállítását és vásárát megelőzően – a jövő trendjeinek egyfajta előzetes indikátoraként – évről-évre a szakterület legjobb megoldásait ismeri el.

Hálózatba kapcsolt teherautósofőrök és logisztikai szakemberek könnyítik a mindennapok munkáját

Feszes időbeosztás, kilométerek sokasága és mind sűrűbb forgalom – a tehergépkocsivezetők és járműveik nap mint nap kemény munkát végeznek. Feladatuk ellátásában a sofőrök és a szállítmányozó cégek egyaránt hatékony támogatást kaphatnak a Boschtól. „A Common Telematics Platform a haszonjárművek számára kifejlesztett, új digitális szolgáltatásaink alapja, amellyel a szállítmányozó vállalkozások jobban megtervezhetik fuvarfeladataikat, hatékonyabban használhatják járműflottájukat és biztonságosabban juttathatják célba az árukat” – hangsúlyozta Dr. Dirk Hoheisel, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja. A Bosch a nehézkategóriájú haszonjárművek jövőbemutató hálózatba kapcsolásáért a „Tech For A Better World” (azaz „Technológia a jobb világért”) kategóriában elnyerte az CES 2018 Innovation Awards díjat. A Common Telematics Platform a Daimler Trucks és a Fleetboard szakembereivel közös fejlesztésben született és a Truck Data Center formájában világszerte megjelenik a nehézkategóriájú tehergépkocsikban, ahol az új digitális szolgáltatások, például a Mercedes-Benz Uptime alapjául szolgál. A platform valós időben felügyeli a tehergépkocsik műszaki mutatóit, majd továbbítja a vonatkozó információkat. A flottamenedzserek így még bekövetkezésük előtt deríthetik fel a műszaki meghibásodásokat, elkerülve a nem tervezett és tovább optimalizálva a terv szerinti szervizlátogatásokat. Ezzel nagyban növelhető a szállítmányozás megbízhatósága és csökkenthető a teherjárművek költséges állásideje. A Bosch Common Telematics Platform szoftveréhez a jövőben a távfrissítés (Over-the-Air) is lehetővé válik. Ez a vezeték nélküli aktualizálás a legújabb állás szerint frissíti a jármű rendszereit, és a kevesebb szervizlátogatással egyszerre takarít meg időt a sofőrök és a flottamenedzserek számára. Az új és továbbfejlesztett funkciók emellett közvetlenül tölthetők fel a járművekre.

Apró érzékelő teszi még okosabbá házainkat

Extrém energiatakarékos, kicsi és nagyteljesítményű: ezen előnyös tulajdonságaival érdemelte ki a Bosch Sensortec BMA400 gyorsulásérzékelő az „Embedded Technologies” (azaz „Beágyazott technológiák”) kategóriában a CES 2018 Innovation Awards díjat. A kisméretű érzékelő rendkívül alacsony áramfogyasztását nagy teljesítménnyel kombinálva, jelentősen meghosszabbítja a különböző készülékek akkumulátorainak és elemeinek élettartamát, amelyeket így jóval ritkábban kell tölteni, illetve cserélni. Ezzel egyidejűleg az új szenzor nagypontosságú szögmérést és rezgésfelismerést tesz lehetővé, a BMA400 így különösen érdekes a dolgok internete (Internet of Things; IoT) alkalmazásai számára. Az okosotthonokban (Smart Home) az energiatakarékos gyorsulásérzékelő például felismeri az ablak nyitott, kibillentett, vagy zárt állapotát, és a légkondicionáló vagy a fűtés megfelelő szabályozásával energia takarítható meg. Ajtókba és ablakokba építve a BMA400 a különböző mozgásokat és rezgéseket érzékelve a betörésbiztonságot növeli. Intelligens energiamenedzsmentje révén az apró érzékelő a testen hordható elektromos eszközök számára is optimális megoldás.

A CES Innovation Awards elismerésről

A CES Innovation Awards díjakat a Consumer Technology Association (CTA; Fogyasztói Technológiai Szövetség) gondozásában évről-évre 28 kategóriában osztják ki. A Bosch már korábban is több alkalommal nyerte el a rangos elismerést, 2017-ben például hálózatba kapcsolt vízmelegítő rendszeréért, illetve két innovatív motorkerékpáros megoldásáért, míg 2016-ban érintésbeli visszajelzéssel működő neoSense érintőképernyőjéért.

ISMERKEDJEN MEG A BOSCH VILÁGÁVAL Las Vegasban (Nevada, Amerikai Egyesült Államok), a 2018-as CES kiállításon! Egyre inkább növekszik a nagyvárosokban a biztonság, az energiahatékonyság és a kényelem iránti igény, s ez csupán néhány azon kihívások közül, amelyeket a mind intenzívebb urbanizáció fogalmaz meg. A megoldás kulcsa az intelligens hálózatba kapcsolt város, az úgynevezett okosváros (Smart City), amely már számos helyen valósággá is vált. A Bosch különböző megoldásokkal járul hozzá, hogy a városok mind okosabbá váljanak, így javítja az ott élő emberek életminőségét. „Simply.Connected.” (azaz „Egyszerűen.Hálózatba kapcsolva”) mottója alatt a Bosch megoldásai bővített portfólióját mutatja be a 2018-as CES alkalmával, a nagyvárosi mobilitástól a munka hálózatba kapcsolt világán át, egészen az okosházakig és -épületekig.

• SAJTÓKONFERENCIA: 2018. január 8., hétfő 8:00-8:45 óra (helyi idő): Dr. Markus Heyn, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsa tagjának részvételével a Mandalay Bay Hotelben (Las Vegas Convention Center, Mandalay Bay Ball Rooms BCD)
  • A BOSCH STANDJA: 2018. január 9-12., keddtől péntekig; Central Hall, 14028-as stand
  • KÖVESSE a Bosch 2018-as CES újdonságait a Twitteren: #BoschCES
  • PANELEK A BOSCH SZAKÉRTŐIVEL: további információ hamarosan.

Címkék: CES, CES 2018, IoT, hálózatba kapcsoltság, smart city, okosvárosok, gazdaság, várostervezés