Zseniálisan digitális: Az új Woodstock DAB 54

Képek(2)

Az összes kép mutatása

Sajtóközlemény

A digitális technika a szórakoztató elektronika (Consumer Electronics) innovációs mozgatórugója, a felhasználók már a puszta említésére felkapják a fejüket. Csak a digitalizálás segítségével valósulhatnak meg eddig elérhetetlen jellemzők, és válhatnak még a sok kényelmi funkciót nyújtó készülékek is kisebbé és könnyebben kezelhetővé. Jó példát jelentenek erre az olyan optikai tárolók, mint a CD vagy a DVD, vagy újabban a digitális kamerák, illetve a fokozatosan videotelefonná váló mobiltelefonok. Példaértékűek mindemellett a gépjármű-audiorendszerek is, és ezen a téren a Blaupunkt név garanciát jelent az innovációra nézve. Figyelmünk középpontjában ezúttal a Bosch leányvállalatának új digitális Woodstock DAB 54 autórádiója áll, amely számos digitális funkciója ellenére klasszikus, egyetlen DIN fiók méretű kivitelben kapható.

A készülék meggyőző teljesítményt nyújt a DAB-technológia (Digital Audio Broadcasting) lényegesen jobb vételi jellemzőinek köszönhetően. A digitális rádió mellett az új Woodstock funkciói között szerepel a CD-k, MP3-formátumú zeneszámok, valamint a digitális SD és MMC memóriakártyák kezelése is (SD = Secure Digital, MMC = Multi-Media-Card). A készülékkel mindemellett még digitális rádióprogramok rögzítésére is van lehetőség. Ezzel kapcsolatos új és különleges funkció az előfelvétel. Gyakran megesik, hogy amikor kedvelt zeneszámot vagy érdekes beszámolót hallunk a rádióban, nem sikerül időben megnyomnunk a felvétel gombot, és a zeneszám vagy szöveg eleje elvész. A Blaupunkt műszaki megoldásaival és egy integrált adattárolóval ez nem fordulhat elő. A gomb megnyomásával ugyanis minden tárolódik, amit a készülék az elmúlt mintegy 30 másodpercben vett – köszönhetően a digitális technikának.

A zavartalan rádióhallgatás és az autórádiók esetében még mindig egyedülállónak számító felvételi funkció mellett még számos további ingyenes szolgáltatás is elérhető a digitális rádió és a Woodstock DAB 54 segítségével. Az autórádió csatlakozókábel nélküli, Bluetooth-technikán alapuló összeköttetésben áll egy PDA (Personal Digital Assistant) készülékkel. A DAB adatkimenet így programkövető és nem programkövető adatok továbbítását teszi lehetővé. Az információk a rádióműsorral párhuzamosan kerülnek átvitelre, és megjeleníthetők a PDA kijelzőjén. A szolgáltatás vonatkozhat az éppen hallgatott adásra, és információkat szolgáltathat zeneszámokkal, előadókkal vagy CD-borítókkal kapcsolatban.

A jármű utasai mindazonáltal a rádióműsortól függetlenül is hozzájuthatnak fontos és aktuális információkhoz, mintegy 30 adatszolgáltatón keresztül. Ezek közé éppúgy tartozhatnak különféle hírek, időjárás-jelentések vagy közlekedési helyzetjelentések, légiforgalmi menetrendek, vasútvonalak vagy veszély- és személykereső-felhívások, mint regionális szolgáltatások vagy tippek, pl. kulturális rendezvények vagy sportesemények.

A Woodstock DAB 54 a Digital Radio átviteli rendszer összes audio jelének digitális feldolgozása mellett képes az URH, KH és HH hullámsávok vételére is. Az URH-vétel során a DigiCeiver jó hangzást, az RDS rádiós adatrendszer pedig a mindenkori legjobban fogható frekvenciára való gyors átváltást biztosít. A DAB-/FM-TMC-adatkimenet a Blaupunkt célhoz vezetési rendszerére csatlakoztatva adatokat szolgáltat a forgalmi helyzetről, és ezáltal alternatív útvonalak aktív kiszámítását lehetővé tevő dinamikus navigációt biztosít.

A készülék 4 x 50 Watt maximális teljesítményű végfokozattal, négycsatornás előerősítő-kimenettel, valamint teljesen parametrikus, ötsávos ekvalizerrel rendelkezik.

Ezáltal jelentősen javul a hangzás a járművön belüli akusztikus tulajdonságok tekintetében. A VarioColour pedig a kijelző színének a mindenkori műszerfal-világításhoz való egyedi hozzáigazítását teszi lehetővé több mint 4000 színárnyalata segítségével. Ez minden jármű esetében tökéletes illeszthetőséget biztosít.

A digitális Woodstock autórádióval az időközben rendkívül keresetté vált internetes MP3-formátumú zene is lejátszható – akár a beépített CD-Audio-/MP3-meghajtó segítségével, akár MMC- vagy SD-memóriakártya alkalmazása révén. Ennek során az MP3-fájllal elmentett szöveges információk (ID3 információk) – pl. az előadóval vagy a zeneszámmal kapcsolatosan – megjeleníthetők a jól olvasható kijelzőn.

2004-07-12

• 2004-07-12  [ Képek: 2 ]