DAB és MP3 egy közös készülékben: Új digitális CD-autórádió

Képek(1)

Az összes kép mutatása

Sajtóközlemény

A Blaupunkt cég a berlini Nemzetközi Rádió-kiállításon (IFA_Internationale Funkausstellung) mutatja be a Woodstock DAB 52 készülékét, egy teljesen új digitális műsorvevő (DAB, Digital Audio Broadcasting) autórádiót. Ez a világon az első olyan készülék, amely egy közös készülékházban egyesíti a legkorszerűbb digitális technikát, egy DAB és egy MP3 rendszert. Ez – néhány alkatrésztől eltekintve – egy teljesen digitális autórádió, amely egyszerűen beépíthető minden elterjedt gépkocsitípus szabványos autórádió-kivágásába.

A Woodstock DAB 52 készülék a továbbfejlesztett DigiCeiver révén lehetővé teszi az új DAB átviteli rendszerben továbbított összes műsorjel hangzási paramétereinek digitális feldolgozását, valamint az URH, KH és HH hullámsávok vételét. A készülékhez a Bosch cég szakemberei kifejlesztettek egy teljesen új DAB chip-generációt, amelynek a neve D-Fire 2 (Digital Fully Integrated Receiver Engine), ami a teljesen integrált digitális vételre utal.

A DAB technológia műszaki szempontból teljesen kiérlelt megoldás, és szerte a világon már számos országban az alapszolgáltatási választékban szerepel. Csak Németországban is már több mint 150 DAB technológiájú műsoradó működik. A korábban meghonosodott analóg átviteli utakkal összevetve ezek az adók lányegesen jobb minőségű hangzásjellemzőket kínálnak. Mindenek előtt megszűnnek a haladó gépkocsiban korábban észlelhető zavarok, amelyeket a többutas vétel vagy az ingadozó térerősség okoz.

A Blaupunkt új Woodstock DAB 52 készülékét használó gépkocsivezetők azonban ezután nemcsak stresszmentesen rádiózhatnak, hanem lejátszhatják a hagyományos műsoros CD-lemezeket, az MP3 formátumú CD-ROM-okat, sőt, ezen felül még multimédia kártyákon (MMC) rögzített MP3 zenét is hallgathatnak. A beépített műsoros/MP3 CD meghajtó lehetővé teszi, hogy egyetlen MP3 formátumú CD-ROM-ot használva akár tizenkét órányi zenei műsort, vagyis mintegy 200 zeneszámot hallgassunk végig lemezcsere nélkül.

A multimédia kártyák jelen pillanatban a világon a legkisebb méretű és legkorszerűbb jeltároló eszközök. A Woodstock DAB 52 készülékben használva lehetővé teszik, hogy a gépkocsivezető vagy utasa menet közben egyetlen gombnyomással DAB műsorokat vegyen fel vagy játsszon le. A beépített MMC kártyaolvasó max. két órányi MP3 zeneműsor lejátszását teszi lehetővé, de ezen felül támogatja a FAT-16 fájlrendszert is, és így lehetővé teszi a zenei adatállományoknak az otthoni PC-n történő további feldolgozását.

Azok az MP3-rajongók, akik a kedvenc zeneszámaikat nemcsak a gépkocsiban szeretnék meghallgatni, a Woodstock DAB 52 készülékben az MMC kártyára felvett számokat egy hagyományos MP3 lejátszóban is visszajátszhatják, vagy akár a mobil telefonkészülék MMC kártyájával is meghallgathatják. E célra alkalmas lehet a Siemens cég SL 45 típusú mobil készüléke, valamint ugyancsak a Siemens 35-ös mobiltelefon sorozatához tartozékként beszerezhető MP3 lejátszók, csakúgy, mint a Pontis vagy más gyártók MMC lejátszói.

Az új Woodstock készülék külalakja a Blaupunkt által kialakított, semmi mással össze nem téveszthető FunLine sorozat formatervi jellemzőit követi. Mind a kezelőlap korszerű formatervi stíluselemei, mind a nagy felületű kijelzőn eltérő színben megjelenő információk teljes mértékben napjaink trendjét követik. Az előlap egy gombnyomásra csillapított mozgással nyílik le, és ezzel hozzáférést biztosít a mögötte elhelyezett CD-fiókhoz és az MMC kártyanyíláshoz. Az előlap emellett le is vehető, ezzel egy kedvelt lopásvédelmi megoldást nyújt.

A készülékhez tartozó végfokozat teljesítménye 4 x 45 Watt, és egy négycsatornás előerősítő-kimenettel is rendelkezik. Azoknak a gépkocsivezetőknek, akik az új DAB/MP3 készüléken kívül még egy célravezető rendszert is használni kívánnak, a Woodstock készülék egy közlekedési hírcsatorna (TMC, Traffic Message Channel) kimenetet is nyújt a navigációs számítógéppel való összekapcsolás céljára, amivel dinamikus navigálás érhető el a forgalmi dugók felismerésével és alternatív útvonalak aktív kiszámításával. Versenytársaival összevetve, a készülék minden szempontból innovatív és elegáns megoldást képvisel, egyesítve egy kiemelkedő minőségű autórádió és egy dinamikus gépkocsi navigációs rendszer szolgáltatásait.

A Blaupunkt a berlini Nemzetközi Rádió-kiállításon (IFA_Internationale Funkausstellung) mutatja be a Woodstock DAB 52 készülékét, egy teljesen új digitális műsorvevő (DAB, Digital Audio Broadcasting) autórádiót. Ez a világon az első olyan készülék, amely egy közös készülékházban egyesíti a DAB és az MP3 digitális rendszereket.

2001-09-27

• 2001-09-27  [ Képek: 1 ]