Mobilitási megoldások

Nagyobb kényelem és biztonság a Smartokban: Bosch ESP már az alapfelszereltségben

Sajtóközlemény

A 2003-as év elejétől a Smart GmbH a Smart City Coupé és a Smart Cabrio modelleket már alapfelszereltségben a Bosch ESP (elektonikus stabilizáló program) rendszerével forgalmazza. Ily módon az intelligens fékszabályozó rendszer már a legkisebb német személygépkocsiban is a nagyobb kényelem és biztonság szolgálatába állhatott.

A gépkocsiba épített különféle szenzorok nagy számú információt gyűjtenek be, amelyek alapján az ESP összehasonlítja a kívánt és a valós haladási irányt. Amennyiben a rendszer kezdődő alul- vagy felülkormányozottságot érzékelne, csökkenti a motornyomatékot. Ha ez nem lenne elegendő, az ESP kiegészítésképpen egy, vagy akár több kerék fékén keresztül is beavatkozik (különböző mértékben), ezáltal stabilizálva a gépkocsit. Az ESP ezen a módon jelentősen csökkenti a gépkocsi kifarolásának veszélyét.

A Smart modellekbe épített ESP ezen felül még további, ebben a gépkocsiosztályban innovatív és egyedülálló funkciókat is kínál. Amennyiben a vezető rálép a fékre, a rendszer az automatikus fékezésnek köszönhetően mindaddig megakadályozza a jármű elgurulását, míg a vezető újra gázt ad. A kézifékkel és a gázpedállal való kényelmetlen egyensúlyozgatás ezentúl fölöslegessé válik. Az elindulás-asszisztensi funkció mellett a Bosch ESP beépített funkciója az ASR kipörgésgátló, amelynek előnyeit éppen a téli csúszós utakon értékelhetik nagyra az autóvezetők. A berendezés önműködően fékezi a kipörgő kerekeket, ezzel a meghajtó nyomatékot átvezeti a jobb tapadási értékkel rendelkező kerékre, lehetővé téve az elindulást.

A Bosch az elektronikus stabilizáló program mellett a Smart City Coupé és a Smart Cabrio modellekbe a fékrendszer összes többi alkatrészét, valamint a motorvezérlést és több féle szenzort is szállít. A dízelmotorral szerelt változatokban megtalálhatjuk még a Bosch gyártmányú Common Rail befecskendező rendszert, valamint indítómotort és generátort egyaránt.

2003-01-20

Az Ön kapcsolattartója